24. septembar 2024 14:42

Projekat posvećen Partizanskoj fabrici oružija i municije predstavljen u NM u Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Projekat posvećen Partizanskoj fabrici oružija i municije predstavljen u NM u Užicu

Foto: Tanjug/video

UŽICE - Projekat "Partizanska fabrika oružja i municije 1941. godine iz perioda Užičke republike, virtuelna stvarnost" predstavljen je danas u Narodnom muzeju u Užicu, na dan kad je u Užicu formirana prva slobodna teritorija u Evropi u Drugom svetskom ratu.

Ovim načinom prezentacije, posetioci uz pomoć VR naočara i filma, mogu doživeti virtuelnu stvarnost događanja u fabrici koja je bila jedina u Evropi koja je proizvodila oružje, a film se odnosi na poslednji dan rada fabrike i veliku eksploziju koja se desila toga dana.

"Posetilac, kroz ulogu fiktivnog lika, dolazi u inspekcijsku posetu fabrici gde kroz virtuelnu šetnju, prvo kroz civilno sklonište, a zatim kroz samu fabriku dobija osnovne podatke o izgradnji podzemnih galerija, proizvodnji municije i drugih bitnih stvari vezanih za rad fabrike. Virtuelna šetnja se završava velikom eksplozijom nakon koje će biti prikazana imena civila i radnika fabrike poginulih 22. novembra 1941. godine", rekao je kustos Narodnog muzeja Užice Nemanja Obradović.

Projekat je osmišljen, pre svega zbog dece školskog uzrasta jer je primećeno da im je u informatičkoj eri, samo razgledanje izložbe suvoparno, a namenjen je i stranim turistima koji će moći da izaberu „putovanje“ na engleskom jeziku.

Ovo je prvi ovakav projekat u užičkom muzeju, finansiralo ga je Ministarstva kulture na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa.

"Partizanska fabrika oružja i municije 1941" je jedna od najinteresantnijih stalnih postavki Muzeja i usko je vezana sa stalnom postavkom "Užička republika 1941".

"Postavka Užička repbulika nastala je 2016. godine i sastoji se od trodimenzionalnih predmeta, karti, fotografija, oružja... Izuzetno bogat materijal i za posetioce, ali i istraživače. U planu nam je da napravimo i virtuelenu šetnju kroz samu postavku Užička republika, kako bi se ispričali detalji iz tog perioda koji su posetiocima interesantni, ali koji do danas nisu toliko rasvetljeni i poznati široj publici", rekao je Goran Novaković, kustos-istoričar Narodnog muzeja Užice.

Projekat "Partizanska fabrika oružja i municije 1941. godine iz perioda Užičke republike, virtuelna stvarnost" je predstavn u okviru programa "Užice - prestonica kulture Srbije 2024",