6. april 2023 16:06

Maja Gojković obišla radove na obnovi Centralne kule u okviru Memorijalnog centra "Staro sajmište"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković obišla radove na obnovi Centralne kule u okviru Memorijalnog centra "Staro sajmište"

Foto: MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišla je danas radove na obnovi Centralne kule u okviru Memorijalnog centra "Staro sajmište", povodom prve godišnjice postojanja i rada te ustanove.

Gojković je čestitala predstavnicima ove ustanove kulture od neprocenjivog značaja prvu godišnjicu postojanja i rada.

 

Istakla je da je više od sedam i po decenija ovo stratište Jevreja, Srba i Roma, mesto nedužno stradalih, mučilište i gubilište, bilo prepušteno zaboravu i zanemarivanju.

Osnivanjem ustanove kulture Memorijalni centar "Staro sajmište" i početkom radova na obnovi ovog stratišta, nakon decenija zanemarivanja Srbija je pokazala da je danas posvećena negovanju kulture sećanja.

"Zahvaljujući odlučnoj inicijativi predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića učinjen je istorijski iskorak da se donošenjem Zakona o Memorijalnom centru i osnivanjem ustanove kulture, Staro Sajmište učvrsti u naše kolektivno sećanje i time oda dužno poštovanje svim žrtvama", navela je ministarka.

Ona je dodala da će Ministarstvo kulture, zalažući se za negovanje kulture sećanja, nastaviti da pruža punu podršku obnovi Centralne kule, kao simbola tog logora smrti i ukupnog Memorijalnog centra.

"Pred nama su novi zadaci i odgovornosti da zajedničkim radom, znanjem i posvećenošću prostor nekadašnjeg logora pretvorimo u savremeni izložbeni, obrazovni i naučno - istraživački Centar po ugledu na najbolje primere u Evropi i svetu. To je pouzdan putokaz i čvrst dokaz našeg kolektivnog opredeljenja da se borimo protiv zaborava, diskriminacije i mržnje i da ovaj kompleks ostane opomena budućim generacijama da takvi užasi nikada ne smeju da se ponove", naglasila je ministarka.

Radovi na obnovi Centralne kule započeli su krajem jula 2022. godine, na inicijativu i u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Prva faza radova, koja obuhvata arhitektonsko-građevinske radove na Centralnoj kuli, u vrednosti od 186 miliona dinara, završena je u skladu sa planiranim rokovima, krajem 2022. godine.

Druga faza radova na obnovi Centralne kule Memorijalnog centra "Staro sajmište" podrazumeva kompletnu obnovu objekta za šta je predviđeno 306 miliona dinara, sa rokom završetka do kraja 2023. godine, kao i nastavak radova na adaptaciji upravne zgrade ustanove u vrednosti od 30 miliona dinara.

Nakon završetka rekonstrukcije Centralne kule, predviđeno je uređenje enterijera i izrada stalne postavke kao i početak radova na rekonstrukciji Italijanskog paviljona koji se takođe nalazi u ovom kompleksu.

U subotu, 8.aprila započeće vraćanje tornja na Centralnoj kuli koji je zbog radova bio demontiran u avgustu 2022. godine.