18. april 2023 15:04

Maja Gojković u poseti Forumu slovenskih kultura: Festivali posvećeni promociji kulture 2024. godine u Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković u poseti Forumu slovenskih kultura: Festivali posvećeni promociji kulture 2024. godine u Užicu

Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture

LjUBLJANA - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković razgovarala je sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andreom Rihter u Ljubljani, a na sastanku je istaknut značaj realizacije programa u cilju promocije kulture zemalja slovenskog prostora, posebno u sklopu obeležavanja 20 godina postojanja ove međunarodne organizacije.

Ministarka, koja je predsedavajuća Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura, razgovarala je sa Rihter o budućim planovima i značaju intenziviranja saradnje i aktivnosti svih zemalja članica na očuvanju zaštite kulturne baštine i promovisanja kulture i savremenog stvaralaštva zemalja slovenskog govornog područja.

Gojković i Rihter su dogovorile da se sledeće godine, povodom 20 godina postojanja Foruma slovenskih kultura, održe festivali posvećeni promociji kulture i stvaralaštva zemalja članica Foruma, a takva manifestacija, koja će obuhvatiti muzičko, pozorišno i filmsko stvaralaštvo, biće održana u Užicu, gradu koji je izabran za prestonicu kulture Srbije 2024. godine.

Gojković i Rihter su razgovarale i o saradnji u okviru projekta Prestonice kulture Srbije i mogućnosti održavanja kulturnih događaja u Čačku i uključivanje prve prestonice kulture u programe Foruma, posebno u oblasti književnosti, kao što je kulturna ruta "Žene pisci slovenskih zemalja".

Na sastanku je bilo reči o značaju kulturne rute "Žene-pisci slovenskih zemalja", koja je prošle godine na godišnjem savetodavnom forumu Saveta Evrope dobila sertifikat, a koja je posvećena spisateljkama sa prelaza 19. i 20. veka i fokusira se na njihovu jedinstvenu ulogu u istoriji i kulturnoj baštini slovenskog sveta i cele Evrope.

Ruta, koja simbolički povezuje tačke njihovog života i rada, osim naučnih i kulturnih aktivnosti, doprineće obogaćivanju sadržaja lokalne zajednice i povezivanju kulture i turizma.

Istaknuto je da je posebno značajno nastavljanje književnog programa "100 slovenskih romana" u okviru kog se odvija prevodilačka i izdavačka delatnost.

Gojković i Rihter su naglasile značaj realizacije projekta "Transformacija", koji je inspirisan tradicijom slovenskih zemalja, a koji promoviše modno stvaralaštvo u slovenskim zemljama i slovenskog modnog identiteta 11 mladih i afirmisanih modnih dizajnera, stilista, i u tom okviru podržale realizaciju izložbe u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.