19. april 2023 06:55

Kultura Azerbejdžana predstavljena u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kultura Azerbejdžana predstavljena u Beogradu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Kulturni događaj "Azerbejdžan - zemlja vatre", u organizaciji azerbejdžanske ambasade, održan je u beogradskoj Palati umetnosti "Madlena".

U pozdravnom obraćanju brojnim zvanicama, ambasador Azerbejdžana Kamil Hasijev je podsetio da su njihova nacionalna muzika i plesovi živi izraz vekovne kulturne i umetničke tradicije naroda Azerbajdžana.

 

"Govore univerzalnim jezikom lepote, harmonije i čovekoljublja", istakao je Hasijev.

Na svečanosti je prikazan kratki film "Azerbejdžan - zemlja vatre", a prisutni su, među kojima je bio beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, imali priliku da čuju azerbejdžanske narodne pesme u izvođenju Mugham trija.

Kao iznenađenje večeri Mugham triju se u jednom izvođenju pridružila srpska operska diva Jasmina Trumbetaš Petrović.

U okviru programa igrači Državnog ansambla azerbejdžanske pesme i igre "Fikret Amirov" predstavili su tradicionalne plesove svoje zemlje.

U palati "Madlena" Izloženi su tradicionalni azerbejdžanski tepisi "Azerhalča", "Gurama" rukotvorine Lejle Hasijev i "Karabah" nacionalne azerbejdžanske nošnje, dizajnerke Gulnare Ibadove Halilove.

Predstavljanje azerbejdžanske kulture nadopunila je izložba crteža tušem i apstraktnih slika inspirisanih arhitekturom Bakua i lepotama Apšeronskog poluostrva umetnice Jevgenije Turkoglu.

Kako je najavljeno, program "Azerbejdžan - Zemlja vatre" biće održan za posetioce 19. i 20. aprila, uz prethodnu najavu na mejl ''palataumetnostimadlena@zepter.rs''.