22. april 2023 15:27

Svečano otvoren Austrijski filmski festival 2023 u Kulturnom centru Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Svečano otvoren Austrijski filmski festival 2023 u Kulturnom centru Beograda

Foto: Aleksandar Anđić

BEOGRAD - Austrijski filmski festival 2023 svečano je otvoren sinoć u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na otvaranju su se publici obratili Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Milutin Petrović, selektor festivala, i reditelj Adrijan Goiginger, počasni gost festivala.

Ivan Aranđelović je u svom uvodnom obraćanju zahvalio Austrijskom kulturnom forumu što je već godinama KCB u nadi da vam svake godine prikazuje najnovija dela austrijske produkcije, koja su iz godine u godinu sve bolja.

Adrijan Fajks je na otvaranju festivala kazao da je ove godine sa selektorom Milutinom Petrovićem pripremio poseban i izuzetno raznovrstan program.

"Veoma sam srećan što je Milutin Petrović uneo jasni estetski rukopis, koji je i meni otvorio novi pogled na austrijsku kinematografiju. Pogledajte program - svi filmovi su vredni pažnje", rejao je Fajks.

Milutin Petrović se zahvalio Austrijskom kulturnom forumu što mu je dao potpunu slobodu da, od dvadesetak filmova koje je pogledao, izabere ove filmove koje će publika imati priliku da vidi.

"To što sam njih izabrao ne znači da su bolji od drugih filmova, već da naprosto ja mislim da će se beogradskoj publici ti filmovi najviše dopasti, i da bi bilo zanimljivo da ih pogledaju" kazao je Petrović.

Filmski program festivala u selekciji "Otkriveni - filmovi novog vremena" otvorila je projekcija filma "Iznad sveta" reditelja Adrijana Goigingera, koji je učestvovao i u Q&A razgovoru nakon projekcije. Adrijan Goiginger će održati i masterklas na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u subotu, 22. aprila.

U selekciji "Otkriveni - filmovi novog vremena" do 25. aprila očekuje nas izbor sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: "Iznad sveta" i "Lisica" reditelja Adrijana Goigingera (Adrian Goiginger), "Korset" rediteljke Mari Krojcer (Marie Kreutzer), "Alma & Oskar" Ditera Bernera (Dieter Bernera), "Narcis i Zlatousti?"i "Nulti pacijent" Štefana Ruzovickog (Stefana Ruzowitzky), kao i ostvarenje "Vera" koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel (Tizza Covi, Rainer Frimmel).

U selekciji "LegendArni - filmovi za sva vremena", na repertoaru je pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: "Konan Varvarin" Džona Milijusa (1982), "Terminator ID Džejmsa Kamerona (1984), "Predator" Džona MekTirnana (1987), "Totalni opoziv" Pola Verhovena (1990) i "Istinite laži" (1994) Džejmsa Kamerona.