24. april 2023 21:33

Otvorena izložba "Nedostižni ideali" Jovane Dončić u Galeriji Singidunum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Nedostižni ideali" Jovane Dončić u Galeriji Singidunum

Foto: Shutterstock.com/Siriporn Pimpo, ilustracija

BEOGRAD - Izložba crteža „Nedostižni ideali“ autorke Jovane Dončić otvorena je večeras u beogradskoj Galeriji “Singidunum” i trajaće do 5. maja.

“Nisam nikada bila vešta sa rečima i zato mi je posebno drago kada se ljudima dopadne ono što kažem slikom, jer ma kako teška bila moja misao i košmaran bio san, želim da ih uvek podelim sa neophodnom dozom vedrine i optimizma”, zapisala je umetnica u pratećem tekstu u katalogu izložbe.

Tema kojom se bavi autorka jeste ljudska psihologija ili proučavanje iste koju stavlja u neposrednu igru svih likovnih elemenata od kojih je najznačajniji linija - crtež.

Dončić je u tekstu navela da je kao materijal za bespredmetno slikanje u pojedinim delovima rada koristila formu i boju koji nemaju samovredni kvalitet, već su emocionalna sredstva izražavanja.

Ovim ciklusom Dončić želi da posmatrač uživa u umetničkom delu bez definisane kompozicije, “imitacije stvarnosti i realizma kao i ostalih elemenata iz tradicionalne umetnosti, oslanjajući se na osnovne postulate minimalnizma i apstraktnog ekspresionizma”.

Umetnički rad, bilo da se radi o slici, muzici, svakom predstavlja nešto drugo, dok su za nju ovi radovi simbol jednog novog početka.

“Ovaj ciklus crteža nastao je u trenucima moje velike frustracije nekim događajima koje sam doživela, kao lični neuspeh. Osetila sam potrebu da se vratim nekoliko koraka unazad, preispitam neke odluke, a onda sam odlučila da izazovem i preispitam i neke svoje ideale. Meni je tišina draga, ali moja misao uvek nađe put da iz nje izađe u vidu crteža ili slike”, navela je umetnica.

Dodala je da su te slike došle i otvorile vrata „Zemlje snova“ kako jedan od radova i nosi naziv.

Prema njenim rečima, bila je to igra svesti i podsvesti, na granici iracionalnog, a njeni radovi su nastali u dahu, kao “nošeni silom koja ruši sve pred sobom”.

Jovana Dončić (38) do sada u karijeri je ostvarila tri samostalne izložbe - u galeriji SKC na Novom Beogradu (2016), u Gradskoj galeriji Kraljeva (2017) i “Susret sa sobom - Autoportreti“, takođe u beogradskoj galeriji Singidunum (2020).