26. april 2023 13:09

Maja Gojković: U prvih šest meseci rada vlade realizovan je veliki broj projekata s ciljem podsticanja kulturnog razvoja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: U prvih šest meseci rada vlade realizovan je veliki broj projekata s ciljem podsticanja kulturnog razvoja

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARKO POPOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, istakla je da je inicijacija i realizacija velikog broja projekata širom Srbije, sa ciljem obogaćivanja i podsticanja kulturnog razvoja, najznačajniji rezultat rada njenog resora u prvih šest meseci rada vlade.

"Marljivo radimo na decentralizaciji kulture, negovanju kulture sećanja, razvoju stvaralaštva, ali i podršci filmskoj umetnosti. Ove godine imaćemo i predstavnika na festivalu u Kanu, što je rezultat planskog ulaganja Ministarstva i Vlade u domaću kinematografiju", rekla je Gojković za Tanjug povodom šest meseci rada vlade.

Navela je da je Ministarstvo kulture posvećeno negovanju kulture sećanja - završen je film "Oluja", a kako je rekla, posle 78 godina zanemarivanje i nebrige obnavlja se Centralna kula Memorijalnog centra "Staro sajmište"."

"Nakon završetka prve faze, koja je obuhvatila arhitektonsko-građevinske radove vredne 186 miliona dinara, sprovodimo drugu fazu - kompletnu obnovu objekta u vrednosti 306 miliona dinara. Za nastavak radova na adaptaciji upravne zgrade ustanove izdvojeno je dodatnih 30 miliona dinara", rekla je Gojković.

Istakla je da je su završeni radovi na obnovi Arheološkog nalazišta "Medijana" u Nišu, a nastavljena je restauracija arheološkog nalazišta "Caričin grad" u opštini Lebane.

"Sprovodi se rekonstrukcija nekadašnjeg Doma vojske u Pirotu u Multifunkcionalni kulturni centar, u vrednosti od tri miliona evra, i adaptacija velike i izgradnja Male scene Narodnog pozorišta u Nišu, u vrednosti milion evra. Značajan je i završetak radova na obnovi fasada Muzeja Jugoslavije i Narodnog pozorišta", rekla je Gojković.

Ministarka kulture navodi da će ove godine putem konkursa "Gradovi u fokusu", lokalnim samoupravama biti omogućena obnova domova kulture, biblioteka, pozorišnih scena i bioskopa.

Na taj način, kazala je ona, u poslednje dve godine obnovljeno je 70 ustanova, za šta je bilo izdvojeno 700 miliona dinara.

"Izbor prestonice kulture jedan od najznačajnijih programa Ministarstva koji se sprovodi po uzoru na evropsku prestonicu kulture. Po tom uzoru, Čačak je u martu spektakularnom ceremonijom otpočeo program prve nacionalne prestonice kulture, koji podrazumeva izgradnju novog Muzeja košarke, rekonstrukciju platoa ispred Galerije 'Nadežda Petrović' i bogate kulturne sadržaje", rekla je Gojković.

Istakla je da je to ohrabrilo i druge gradove da se prijave na konkurs, i da je Užice već izabrano kao sledeća prestonica kulture.

"Potpisali smo vredan sporazum i predvideli između ostalog rekonstrukciju gradskog Kulturnog centra, kuće akademskog slikara Mihaila Milovanovića, a biće otvoren legat akademika Ljubomira Simovića, Muzej keramike", navela je ministarka.

Gojković je dodala da je Ministarstvo posebnu pažnju usmerilo na rad na izradi Nacrta Strategije razvoja kulture za period od 2024-2029. godine.

"Posvećeni smo kulturnoj diplomatiji programima koje sprovode naši kulturni centri u Parizu i Pekingu, a povodom 50 godina Kulturnog centra u Parizu, spremna je izložba posvećena Savi Šumanoviću", zaključila je ministarka.