15. maj 2023 15:37

Ministarka Gojković prisustvovala otkrivanju spomenika Stevanu Knićaninu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Gojković prisustvovala otkrivanju spomenika Stevanu Knićaninu

Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture/ Goran Zlatković

KNIĆ - Ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas u Kniću obnovljeni Centar za kulturu i prisustvovala otkrivanju spomenika vojvodi Stevanu Petroviću Knićaninu (1807-1855).

''Odavanjem počasti jednom od najznamenitijih Srba 19. veka u samom srcu Šumadije, čuvamo uspomenu na velikane srpskog naroda i negujemo njegov slobodarski duh. Posebno je važno da se danas prisetimo svih ovih vrednosti, kada je naše društvo izloženo teškim iskušenjima i kada nam je više nego ikad potrebno jedinstvo i zajedništvo'', rekla je Gojković.

 

Prilikom posete Kniću Gojković je poručila da Srbija posvećeno neguje kulturu sećanja i radi na očuvanju nacionalnog identiteta jer samo tako možemo da sačuvamo mir i izgradimo prosperitetnu budućnost, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Prema njenim rečima, Knić i gružanski kraj vekovima poznati po vrednim domaćinima i pravdoljubivom stanovništvu, koje zna da osvaja i ceni slobodu i iznad svega da voli svoju otadžbinu.

Prirodni muzej Borački krš i crkva u Borču, manastir Kamenac, seoska škola u Čestinu stara više od dva veka, samo deo dragocene baštine gružanskog kraja, a kao dobar primer afirmacije savremenog stvaralaštva ističe i Festival "Dobričino praskozorje“ u čast velikog pesnika Dobrice Erića, podsetila je Gojković.

Prema njenim rečima, zahvaljujući politici negovanja kulture sećanja koju vode predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije "našoj zemlji vraćeno je dostojanstvo i ponovo je uspostavljen odnos dužnog poštovanja prema slavnim precima".

"Podsetiću da je upravo predsednik Vučić, prepoznajući značaj čuvanja istorijskog pamćenja za ugled jedne zemlje i samopoštovanje društva, inicirao obeležavanje najznačajnijih datuma i događaja iz istorije naše zemlje, kojima su postavljeni temelji srpske državnosti i moderne Srbije'', rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, Knićanin je bio veliki vojskovođa, političar i istinski rodoljub, i jedan od velikana koji su nemerljivo zadužili našu zemlju.

"Ostalo je upamćeno da je povodom njegove smrti tugovao čitava srpski narod. Podizanjem spomenika njemu u čast, u njegovom Kniću, Srbija još jednom pokazuje da ceni istinski patriotizam i uvažava ličnosti koje su obeležili njenu istoriju'', dodala je ministarka.

Podsetivši da je svaki kraj Srbije iznedrio po nekog nacionalnog velikana, Gojković je istakla da je veoma važno da kultura i njeni sadržaji budu ravnomerno dostupni svim građanima Srbije i da je zato decentralizacija kulturnog života jedan od strateških prioriteta Ministarstva kulture.

''O tome svedoči i Centar za kulturu u Kniću, obnovljen uz podršku Ministarstva kroz program 'Gradovi u fokusu'. I ovaj i brojni drugi obnovljeni domovi kulture, pozorišta, bioskopi, biblioteke i druge ustanove širom Srbije, govore o dobroj saradnji države i lokalnih samouprava u oblasti kulture'', podsetila je Gojković.

Prema njenim rečima, pošto je Centar za kulturu u Kniću centralno mesto književnog, muzičkog, pozorišnog i sveobuhvatnog kulturnog života opštine, Ministarstvo kulture podrškom njegovoj revitalizaciji dalo je snažan podsticaj sveukupnom razvoju lokalne zajednice.

Zahvaljujući svim građanima i rukovodstvu opštine Knić koji su inicirali podizanje spomenika Stevanu Petroviću Knićaninu, Gojković je rekla da je današnja svečanost još jedan pokazatelj kako se poštuju i vole slavni preci.

Tokom posete Kniću, Gojković se sastala sa predsednikom Opštine Knić Srećkom Ilićem i članovima opštinskog rukovodstva, a obišla je i Centar za kulturu koji je renoviran sredstvima Ministarstva kulture preko konkursa "Gradovi u fokusu".

Gojković je rekla da će i ove godine kroz konkurs "Gradovi u fokusu“ opština Knić dobiti sredstva za završetak radova, što podrazumeva digitalizaciju bioskopa, rešavanje sistema grejanja, odnosno leti hlađenja kako bi se zaokružila izgradnja, renoviranje i adaptacija Centra za kulturu.

Ministarstvo kulture će renovirati i druge domove kulture sa ciljem da sva sela koja ovde gravitiraju, zbog mlađih generacija ali i starijih, dobiju kulturne sadržaje i mogućnost da žive na isti način kao i naši građani velikih gradova.

Gojković je napomenula da je konkurs "Gradovi u fokusu“ značajan, jer se na taj način zapravo obnavlja ili izgrađuje infrastruktura domova kulture, pozorišta, bioskopskih sala u čitavoj

Srbiji.

Koliko su domovi kulture bili zapušteni i u njih se nije ulagalo vidi se po tome što se, kada se kreće u obnovu, prvo traži renoviranje krovova, istakla je ministarka.

"To pokazuje koliko su garniture nekih ranijih vlasti zanemarivale nešto što u stvari čini suštinu života u jednom malom mestu, a to je okupljanje u kulturnim centrima, odnosno u domovima kulture'', zaključila je Gojković.