6. jun 2023 22:10

Preminula Fransoa Žilo, umetnica i muza Pabla Pikasa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Preminula Fransoa Žilo, umetnica i muza Pabla Pikasa

Foto: AP Photo, File/Bob Dear

NJUJORK - Slikarka, ljubavnica i muza Pabla Pikasa, Fransoaz Žilo umrla je u 101. godini u bolnici na Menhetnu, prenosu Gardijan.

Vest je za Njujork tajms potvrdila njena kćerka Aurelija Engel koja je rekla da je Žilo imala problema sa srcem i plućima.

 

Žilo je 40 godina starijeg Pikasa upoznala kada je imala 21 godinu i bila je jedina, od njegovih brojnih ljubavnica, koja je odlučila da ga ostavi 1953. godine, nakon 10 godina veze i dvoje dece.

Svoju desetogodišnju vezu s njim do detalja je opisala u knjizi "Život sa Pikasom" koja je objavljena 1964. godine i po kojoj je snimljen film "Preživeti Pikasa" s Entonijem Hopkinsom u glavnoj ulozi. 

Međutim, nakon raskida, umetnica je obnovila svoju karijeru i postala je slavna, uprkos tome što je Pikaso vršio pritisak na galerije da ne prikazuju njena dela. 

Žilo je nastavila da izlaže svoja dela koja se sada nalaze u više od 10 muzeja, uključujući Metropoliten muzej i Muzej moderne umetnosti u Njujorku i Centar Žorž Pompidu u Parizu.

Portret njene ćerke, "Paloma na gitari", koji je Žilo naslikala prodat je za 1,3 miliona dolara na onlajn aukciji 2021. godine.

Priču o svom životu, koju je želela pa podeli s drugima, manje-više je ispričala kroz memoare "Život sa Pikasom", koju je napisala zajedno s Karltonom Lejkom, američkim novinarom. 

Njen otac, agronom po struci, odmalena joj je jasno stavljao do znanja da bi više voleo da je umesto nje dobio sina.