12. jun 2023 16:03

Maja Gojković posetila Topolu: Posvećeni smo unapređenju kulturnih sadržaja u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković posetila Topolu: Posvećeni smo unapređenju kulturnih sadržaja u Srbiji

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ

TOPOLA - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković posetila je danas opštinu Topola, gde je sa rukovodstvom opštine i Zadužbine Kralja Petra I razgovarala o projektima sanacije kulturnih objekata, a u cilju zaštite kulturnog nasleđa Srbije.

Ministarka je tom prilikom rekla da je obaveza svih nas da brinemo o očuvanju i negovanju bogatog kulturnog nasleđa i naglasila da je Ministarstvo posvećeno politici decentralizacije, unapređenju kulturnih sadržaja širom Srbije i obnovi objekata kulture.

Gojković je posetila crkvu Presvete Bogorodice u sklopu kompleksa Karađorđevog grada, poznatiju kao Karađorđeva crkva, sagrađenu kao zadužbina Karađorđa Petrovića, koja ima važan istorijski značaj.

Takođe, posetila je i Zadužbinu kralja Petra I i Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu i razgovarala sa rukovodstvom opštine o daljim koracima saradnje i podrške Ministarstva radu Zadužbine.

"Veoma sam zadovoljna sastancima sa predstavnicima lokalne samouprave. Imali smo konstruktivne razgovore o narednim koracima usmerenim na zaštitu kulturno-istorijskih spomenika, unapređenje kulturnih programa, a tako i turističkog potencijala Topole i čitavog ovog kraja" dodala je Gojković.

Ministarka je rekla da je neophodno da se uradi sveobuhvatna studija koju će sprovesti predstavnici opštine Topola, a da se potom u taj posao uključi Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, čiji stručnjaci su već upoznati sa stanjem spomenika kulture od velikog značaja za našu državu i čitavog kompleksa.

"Važno je da vidimo kolika finansijska sredstva bi bila potrebna i šta je najvažnije, odnosno od čega krenuti da bi ono što što ovde postoji vekovima ostavili i našim pokolenjima u pravom stanju, rekla je ministarka i dodala da postoje problemi sa klizištima, pukotinama, vlagom koja polako uništava kulturna nasleđa - freske, posebno u crkvi Presvete Bogorodice" kazala je Gojković.

Gojković je da je taj projekat od izuzetne važnosti za Republiku Srbiju, za identitet našeg naroda i prevazilazi okvire jednog ministarstva.

Napomenula je da je Ministarstvo kulture poslednjih godina pokazalo da je posvećeno politici decentralizacije i unapređenja kulturnih sadržaja širom Srbije, ulaganjem u očuvanje kulturnog nasleđa, kao i obnovu domova kulture, galerija i muzeja.

Naglasila je da će se sa tom politikom nastaviti i u narednom periodu.

Za projekte u opštini Topola Ministarstvo kulture je poslednjih nekoliko godina obezbedilo više od 41 milion dinara, a reč je o više od 30 projekata uglavnom u cilju očuvanja, konzervatorskih i drugih radova na ustanovama ili spomenicima kulture.

"Gojković je dodala da je jedan od najvažnijih projekata "Gradovi u fokusu" i da je mandat posvetila prevashodno decentralizaciji kulture i da je 350 miliona dinara ove godine opredeljeno za različite objekte, odnosno njihovu sanaciju, izgradnju i adaptaciju brojnih domova kulture širom Srbije. To podrazumeva pre svega da se obrati pažnja na objekte kulture, koji su od perioda nekadašnje Jugoslavije bili potpuno zaboravljeni. Očigledno nije ulagano u takve objekte", kazala je ona i dodala da će obvnavljanju infrastrukture doprineti i programi prestonice kulture - ove godine je to Čačak, dok će iduće godine to biti Užice.

Osim decentralizacije, ministarka je rekla da je veoma važno i dalje ulaganje u filmsku industriju jer do 2016. nisu postojali podsticaji u filmsku i audiovizuelnu delatnost.

"Sada smo dostigli budžet od 1,7 milijardi dinara za podsticaje i 1,2 milijarde za snimanje filmova. Od toga nećemo odustati i smatramo da je to dobar put za kulturnu diplomatiju jer se i na taj način predstavljamo širom sveta", rekla je ministarka.

Podsetila je i na uspešne nastupe naših umetnika na Bijenalu u Veneciji, zatim i na Bijenalu dizajna u Londonu.

Izazov u narednom periodu kako je rekla ministarka Gojković je privlačenje nove, mlađe publike i to kako ih upoznati sa našim kulturnim nasleđem i stvaralaštvom, na način da to bude prilagođeno novom dobu.

"Okrenuti smo i stvaranju programa za decu" rekla je ministarka i podstila na istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka - Zaprokul o tome koliko je pažnje je posvećeno odlasku dece u ustanove kulture i navela da nije zadovoljna rezultatima istraživanja.

"Poseta ustanovama kulture mora da bude obavezan deo školskog programa jer ipak je lepše sa kulturom", naglasila je Gojković.