20. jun 2023 16:18

Ministarstvo kulture: Pružamo punu podršku svim segmentima kulture u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarstvo kulture: Pružamo punu podršku svim segmentima kulture u Srbiji

Foto: Ministarstvo kulture

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije oglasilo se danas saopštenjem povodom, kako je ocenjeno, insinuacija iznetih na okupljanju ispred Ministarstva kulture i niza uvreda na račun rada ministra Maje Gojković.

Ministarstvo se saopštenjem osvrnulo i na tok sastanka održanog 9. juna sa predstavnicima Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Iz ministarstva su istakli da su putem brojnih konkursa u oblastima savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje, i drugim aktivnostima pružili punu podršku funkcionisanju svih segmenata kulture, podjednako budžetskim korisnicima i umetnicima i organizacijama iz civilnog sektora.

"Ovom prilikom ukazujemo i da opredeljivanje sredstava po osnovu konkursa nije rezervisano unapred ni za jednog učesnika, niti postoji višegodišnja 'VIP karta' za stalne dobitnike novca građana Srbije", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su u poslednje tri godine, na konkursima u oblasti savremenog stvaralaštva i međunarodne saradnje, gde su pojedinci i organizacije iz civilnog sektora većinom učestvovali, "od 1.933.583.691 dinara opredeljenih sredstava dobili su 1.179.582.031 dinara, odnosno 61 odsto".

Kako je istaknuto, u poslednje tri godine u okviru Sektora za savremeno stvaralaštvo "ukupno je za konkurse opredeljeno 1.654.416.160 dinara, od čega je za projekte nezavisnih korisnika izdvojeno 910.279.500 dinara ili 55 odsto od ukupnog budžeta".

"Primera radi, u ovoj godini na konkursima Ministarstva u oblasti savremenog stvaralaštva projekti civilnog sektora su podržani sa 340.042.500 dinara, što je 65 odsto ukupnog iznosa namenjenog za sve konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva", kaže se u saopštenju.

U oblasti međunarodne saradnje, ukupan budžet svih konkursa u periodu od 2016 do 2023. godine iznosio je 447.443.056 dinara, od čega je nezavisnom sektoru opredeljeno 321.718.290 dinara odnosno 72 odsto, navelo je ministarstvo.

Ministarstvo kulture je dodalo da pored konkursa, podrška savremenoj umetnosti i umetnicima dolazi i kroz druge njihove programe, kako kroz ulaganja u infrastrukturu, tako i kroz podršku nastupima na međunarodnim festivalima i za mobilnost umetnika.

Kako je napominjeno, produkcija savremene umetnosti se podržava i u okviru novog programa Ministarstva "Prestonica kulture Srbije“.

"Ona je važan segment ovog projekta, budući da su sredstva koja su opredeljena za Čačak kao prvu nacionalnu prestonicu kulture namenjena unapređenju galerijskog prostora i uslova za rad umetnika, kao i programe namenjene promociji savremene umetnosti", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo kulture je ocenilo da "realno sagledavajući sve ove podatke, ne može se govoriti o izostanku brige, imajući u vidu da je Ministarstvo i u proteklim godinama i u aktuelnoj, značajno podržavalo i podržava aktivnosti celokupnog nevladinog sektora".

Kako je istaknuto, bevladinsektor je "važan i dragoceni deo srpske i međunarodne kulturne scene, posebno kada se ima u vidu da je u Srbiji registrovano više od 2.000 subjekata iz nevladinog sektora u oblasti kulture, od kojih je njih oko 100 članova Asocijacije NKSS".

Napomenuto je i da je ministarstvo članove konkursnih komisija predložilo iz "redova istaknutih kulturnih poslenika u svojim oblastima, da su komisije bile autonomne u odlučivanju, a njihove odluke u skladu sa jasnim i precizno definisanim kriterijumima i uslovima konkursa".

Ministarstvo naglašava da je uvek spremno na konstruktivan pristup i dijalog sa pojedincima i organizacijama koje deluje na polju kulture i u tom cilju je i održan sastanak sa predstavnicima Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

"Službe Ministarstva završavaju odgovor na sugestije koje su date na sastanku sa predstavnicima asocijacije, s tim što sigurno ne mogu biti uvažene one sugestije koje su u suprotnosti sa važećim zakonskim procedurama", kaže se u saopštenju.