29. jun 2023 21:00

Otvorena izložba "Gola tehnologija" u Muzeju nauke i tehnike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Gola tehnologija" u Muzeju nauke i tehnike

Foto: Muzej nauke i tehnike, promo

BEOGRAD - Muzej nauke i tehnike i kompanija "Visaris" prvi put u Srbiji i među prvima u svetu, predstavili su ekskluzivnu izložbu "Gola tehnologija", autora Zorana Levića, Dušana Petrovića i Ivana Stanića, posvećenu "skrivenoj" strani tehničkih predmeta koje baštini Muzej u svojim zbirkama.

Izložbu je večeras u Galeriji 51, Muzeja nauke i tehnike, svečano otvorio Marko Petrović, direktor kompanije "Visaris".

"Izuzetna mi je čast što ponovno sarađujemo sa Muzejom nauke i tehnike nakon prethodne veoma uspešne izložbe koja je prikazala istoriju razvoja rendgena u Srbiji. Uveren sam da će i nova izložba "Gola tehnologija" pružiti posetiocima jedinstven uvid u svet nauke i tehnike, i doprineti razvoju i inspiraciji budućih naučnika u istraživanju i stvaraju novih ideja i pronalazaka", izjavio je Marko Petrović direktor kompanije "Visaris", lidera u proizvodnji digitalnih rendgena i informacionih sistema za dijagnostiku i akviziciju slike u Srbiji i jugoistočnoj Evropi tokom otvaranja izložbe.

Rendgenska tehnologija danas je sastavni deo konzervatorsko-restauratorskih muzejskih praksi i predstavlja nedestruktivni alat za snimanje radi što boljeg sagledavanja unutrašnjosti muzejskih predmeta, što muzejskim stručnjacima umnogome olakšava posao.

"Nova rendgenska tehnologija omogućila nam je i dinamičke snimke predmeta, odnosno, pružila nam je mogućnost da bez rasklapanja vidimo njihovu unutrašnjost dok rade. Otuda naša velika želja da ovu novu tehnološku i muzeološku praksu podelimo i s našim posetiocima putem izložbe sa intrigantnim nazivom “Gola tehnologija”, a sve u svrhu edukacije i demonstracije novih muzeoloških praksi u prezentaciji kulturne baštine", izjavio je Zoran Lević, viši kustos - konzervator i direktor Muzeja nauke i tehnike.

Kod ispitivanja muzejskih eksponata primena invazivne tehnike nije moguća. Kako bi posetiocima dočarali unutrašnji izgled i rad različitih uređaja, muzeji često izrađuju trodimenzionalne modele ili ih digitalno rekonstruišu.

"Zahvaljujući razvoju novih softverskih alata i 3D štampe, danas su rezultati mnogo bolji. Međutim, i dalje ostaje nepoznanica kako stvarno izgleda unutrašnjost uređaja jer ju je nemoguće videti na muzejskim izložbama. Zbog svega navedenog, nastala je ideja da se iz zbirki Muzeja izaberu eksponati koji "kriju" interesantnu unutrašnjost i prepuste prolazu x-zraka – a među njima su "Beogradska šaka", prva protetička robotska šaka na eksterno napajanje u svetu, Slr kamera Leica III, prvi praktični foto-aparat koji je koristio filmski format od 35 mm, sa horizontalnim postavljanjem filma u aparat, televizor Sony Micro 5-303W, koji je kada se pojavio bio je najmanji i najlakši televizor na svetu i drugi zanimljivi predmeti", kazao je Ivan Stanić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike.

Muzej nauke i tehnike stupio je u kontakt sa domaćom kompanijom "Visaris" koja proizvodi digitalne rendgen-aparate najnovije generacije. Zahvaljujući njihovim savremenim aparatima i softveru, postignut je neverovatan rezultat.

"Pojavom digitalnih rendgen-aparata omogućeno je i dinamičko snimanje, odnosno dobijanje video-zapisa rendgenskih snimaka koji višestruko olakšavaju ranu dijagnostiku, kako u ortopediji, tako i u fluoroskopiji i ostalim granama medicine. Dinamičko rendgensko snimanje koje je korišćeno za izložbu radi po istom principu kao video-kamera, samo što se umesto dnevne svetlosti koriste x-zraci. Dinamički rendgen-aparat snima minimum 25 slika u sekundi i ređa ih tako da se dobije video-zapis u digitalnom formatu" objasnio je na otvaranju izložbe Dušan Petrović, muzejski savetnik Muzeja nauke i tehnike.

Izložba "Gola tehnologija" će biti otvorena do septembra u Muzeju nauke i tehnike, a u toku trajanja organizatori pripremaju brojne prateće sadržaje.