13. jul 2023 15:21

Balerina Margarita Čeromuhina osvojila tri priznanja u Bugarskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Balerina Margarita Čeromuhina osvojila tri priznanja u Bugarskoj

Foto: Privatna arhiva/ Margarita Čeromuhina

BEOGRAD - Prva solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Margarita Čeromuhina osvojila je tri priznanja na Internacionalnom baletskom takmičenju "Sara Nora Prima" u bugarskom gradu Burgasu, saopštili su danas iz Nacionalnog teatra.

Umetnica je osvojila - Specijalnu nagradu za umetnička dostignuća i najbolji izraz koja nosi ime primabalerine Milene Simeonove, Nagradu Opere Burgas i prvu Nagradu "Balletto del Sud", za učešće u projektu.

"Imala sam veliku odgovornost da predstavljam sebe i Narodno pozorište na ovom takmičenju. Veoma sam srećna zbog sve tri nagrade koje sam dobila. One će mi dati vetar u leđa i motivaciju za novu sezonu. Ponosna sam što je moj rad i kvalitet prepoznat i što je Balet Narodnog pozorišta u samom vrhu u regionu", istakla je Čeromuhina koja je članica ansambla od 2013. godine.

Internacionalno baletsko takmičenje "Sara Nora Prima" održano je od 1. do 9. jula na sceni Državne opere Burgas, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Bugarske.

Mlada i veoma talentovana umetnica Margarita Čeromuhina je završila Državnu baletsku akademiju u Kijevu (Ukrajina) i master studije na Državnom univerzitetu u Hersonu (Ukrajina).

Ona sa velikim uspehom igra uloge u klasičnim baletima na repertoaru Narodnog pozorišta - "Uspavana lepotica", "Kopelija", "Krcko Oraščić", "Labudovo jezero", "Žizela", "Don Kihot", i drugi.