2. avgust 2023 11:01

Tri trebinjske manifestacije tokom avgusta u Čačku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tri trebinjske manifestacije tokom avgusta u Čačku

Foto: ČAČANSKA RODNA/PROMO

ČAČAK - Izložba Igora Bošnjaka "Budućnost se ponavlja više nego istorija" biće otvorena 4. avgust (19:00) u Galeriji Nadežda Petrović u Čačku, najavljeno je danas iz "Čačanske Rodne".

Galerija "Nadežda Petrović" i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće multimedijalni projekat Bošnjaka koji je rezultat njegovog istraživanja započetog 2015. godine pod nazivom "Transformersi”, kaže se u saopštenju.

"Izložba prezentuje seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasleđem iz doba Jugoslavije, naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci, kao i teorijom ruskog kosmizma, teorijom dronova i umetnikovom interpretacijom ovih fenomena", saopštila je "Čačanska Rodna".

Kako je navedeno, izložba docenta Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Bošnjaka je umetnički projekat koji se razvija, pa je tako je za ovu priliku rad "Sentience“ obagaćen štampanim 3D modelima realizovanih u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom u Čačku.

Bošnjakova izložba je među događajima kojim se kao grad gost "Čačanske Rodne", projketa "Prestonica kulture Srbije – Čačak 2023" predstavlja Trebinje kao pobratim Čačka.

Međunarodni festival klasične muzike iz Trebinja "Music & More Summer Fest" će se 4. avgusta (20:30) u Disovom amfiteatru na Moravi predstaviti solističkim, kamernim i orkestarskim delima u izvođenju umetnika sa svetskih scena iz regiona i sveta, kaže se u saopštenju.

"Između ostalih, biće izvedeno delo 'Sunny Waltz za gudački orkestar' ispirisano pesmom Jovana Dučića 'Sunce' i posvećeno Trebinju 2018. godine na premijernom otvaranju festivala", kaže se u saopštenju.

Festival je nastao na ideju pijanistkinje iz Sjedinjenih Država Tatjane Ranković kao sinteza edukacije i kreacije, okupljajući izvođače, pedagoge i studente sa svih kontinenata, koji svojim izvođenjima upotpunjuju Trebinjsko kulturno leto, kaže se u saopštenju.

U Narodnom muzeju Čačak u toku je izložba Muzeja Hercegovine "Tragom jedne vizije“, sa umetničkim delima koja je sakupljao veliki srpski pisac i diplomata Dučić, a stručno vođenje je 4. avgusta (18:00).