24. avgust 2023 13:11

Otvorena izložba "Iz prvog u drugi vek" u PTT muzeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Iz prvog u drugi vek" u PTT muzeju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - U PTT muzeju danas je otvorena prigodna izložba "Iz prvog u drugi vek” povodom 100 godina postojanja te ustanove, kojoj je Pošta Srbije posvetila i emisiju prigodnih poštanskih maraka.

Pred brojnim zvanicama, koje su činili predstavnici diplomatskog kora, ministarstava i novinari, v.d. direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića je na svečanosti u PTT muzeju uručio njegovom rukovodiocu Marku Jeliću prigodne marke sa motivima eksponata iz muzejskog fonda.

U svom obraćanju, Đorđević je istakao važnost PTT muzeja kao ustanove koja baveći se njenom istorijom pokazuje važnost Pošte Srbije.

Izložba „Iz prvog u drugi vek” daje presek istorije poštanskog saobraćaja i telekomunikacija, i predstavlja eksponate iz muzejskog fonda i privatnih kolekcija.

Izloženi su, između ostalog, prvi zakonski akt o osnivanju pošte iz 1843. godine, idejni nacrte za poštanskih marki, nemački induktorski telefon - ratni plen srpske vojske iz 1916. godine i druge eksponati, a Đorđević je posebno istakao telefon sa kog je javljeno za atentat u Sarajevu.

Đorđević je rekao da su u protekle dve i po godine pribavili neke nove eksponate, među kojima je vespa koju su vozili poštari u Beogradu.

Podsetivši na dobru saradnju sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom spoljnih poslova, odnosno na izdavanje brojnih prigodnih poštanskih marki povodom jubileja prijateljskih i partnerskih zemalja, Đorđević je dodao da je bilo logično da sada jednu posvete i PTT muzeju.

Jelić je ocenio da je jedan vek postojanja PTT muzeja "važan jubilej za kulturni prostor Beograda i naše zemlje", pošto se radi o ustanovi koja poseduje bogatu istorijsku i tehničku građu u više zbirki, kao i biblioteku sa 15.000 stručnih publikacija.

Podsetivši na važne datume PTT muzeja, kao što su osnivanje 1923. i spašavanje fonda i njegova evakuacija tokom Aprilskog rata 1941. godine, Jelić se zahvalio Đorđeviću i rukovodstvu Pošte Srbije što je muzej dobio neophodan formalno-pravni i finansijski okvir za svoj rad.

"Pošto je proteklih par godian shvaćen značaj PTT muzeja, intenzivirana je njegova aktivnost, poboljšani su uslovi zaštite fonda, uz digitalizaciju i restauriranje, konzervacija je obuhvatila 40 eksponata iz 19. veka, dobijene su replike poštanskih uniformi iz razdoblja od 1855. do 1905. godine, a preko poklona nabavljeno je više od 300 eksponata" naveo je Jelić.