29. avgust 2023 20:39

Otvorena izložba "Insignije" u TC Galerija Belgrade

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba "Insignije" u TC Galerija Belgrade

Foto: PROMO

BEOGRAD - Izložba „Insignije“ autorke Ane Simić otvorena je večeras u prostoru KvArt BW, na drugom spratu Tržnog centra Galerija Belgrade u kompleksu Beograd na vodi.

U pitanju je prva samostalna izložba višestruko nagrađivane studentkinje završne godine Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu.

Serija radova „Insignije“ inspirisana je srpskom grafikom 18. veka i srednjovekovnim kostimom koji su nosile vladarske ličnosti i vlastela.

Kako je navela Bojana Jovanović, istoričarka umetnosti, mlada umetnica Ana Simić kroz svoj rad istražuje ranjivost, lepotu i nesavršenost žena.

Tehnika kojom stvara svoja neobična dela zasnovana je na korišćenju tuša i pera, što joj omogućava preciznost i detaljnost u realizaciji crteža na pamučnom platnu.

„Umetnica promišljeno daje omaž ženama svih epoha – majkama, vladarkama, suprugama, sirenama i vešticama. Ona ih izvlači iz senke muškarca, iako se insignije, kao oznake visokog društvenog položaja ili ugleda, uglavnom automatski povezuju sa muškarcima, najčešće vladarima“, istakla je Bojana Jovanović.

Ana Simić (22) je studentkinja FLU u Beogradu na odseku Slikarstvo.

Pored slikarstva, mlada svestrana autorka stvara u sito štampi, animaciji i kolažima.

Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama i za svoj rad je više puta nagrađivana.

Izložba “Insignije” će biti otvorena do 9. septembra, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova, dok je ulaz slobodan.