13. septembar 2023 11:24

Jesenja sezona u u Galeriji Haos počinje 19. septembra izložbom Mome Antonovića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jesenja sezona u u Galeriji Haos počinje 19. septembra izložbom Mome Antonovića

Foto: PROMO

BEOGRAD - Jesenja izložbena sezona u beogradskoj Galeriji Haos biće otvorena 19. septembra izložbom crteža umetnika Momčila Mome Antonovića, saopštila je direkcija ovog umetničkog prostora.

Kako je navedeno, autor je bio jedan od najznačajnijih stvaraoca na našim prostorima. Nova izložba predstavlja seriju kolaža koji nisu nikada izlagani, a koje je za svoju dušu predano stvarao Antonović kroz duži vremenski period i razne cikluse svog rada.

Izložbu stvaralaštva Momčila Mome Antonovića će otvoriti profesor Nikola Šuica, a postavka će trajati do 19. oktobra.

Iz Galerije Haos koja je specijalizovana isključivo za umetnička dela crteža, podsećaju da su do sada imali samo jednom predstavljene kreacije Antonovića u programu, i to upravo kolaže.

Novom postavkom galerija obogaćuje raznovrsnost prezentacija radova na papiru u kojima je crtež neizbežna dopuna.

Momčilo Moma Antonović (1937 - 2019) je bio rođen u Kruševcu, dok je Akademiju likovnih umetnosti (ALU) upisao u Beogradu 1958. godine. Na istoj akademiji diplomirao je 1963. i završio postdiplomske studije, a naredne godine je postao član ULUS- a.

Od 1973. predavao je na ALU u Beogradu, u svim zvanjima, slikanje i crtanje, za redovnog profesora je izabran 1988. godine, a dekan fakulteta bio je u tri mandata.

Kao redovni profesor predavao je i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Škotskoj, Holandiji.

Već od 1960. godine dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

Umetnička dela Mome Antonovića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Kolaži koje predstavljamo su iz privatnih kolekcija.

Tekst za ovu postavku je napisao likovni kritičar Zdravko Vučinić koji je za ove radove rekao da kolaži Momčila Antonovića, koji se prvi put izlažu sudu javnosti, upućuju na osoben stvaralački dojam oslonjen na umetnikovo slikarsko i crtačko iskustvo.

„Njegovi kolaži traju u skladu tih raspona koji su prevedeni u dodatnu i drugačiju dimenziju. Tim načinom vidno je proširio svoje delovanje, produbio ga i obogatio novim vrednostima“, zapisao je Zdravko Vučinić.