18. septembar 2023 15:43

Otkrivena skulptura vajarke Olge Jevrić "Raspon u tenziji" u Čačku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otkrivena skulptura vajarke Olge Jevrić "Raspon u tenziji" u Čačku

Foto: Tanjug video

ČAČAK - Monumentalna skulptura Olge Jevrić, pod nazivom "Raspon u tenziji" otkrivena je danas na Gradskom bedemu pored Zapadne Morave, naposredno pored Mosta Mladosti u Čačku u okviru programa projekta "Prestonica kulture Srbije - Čačak 2023 - Čačanska rodna".

Istoričar umetnosti Ješa Denegri je rekao da je otkrivanje ovako monumetnalne skulpture ustvari način da se naša sredina i kultura zahvali i oduži Olgi Jevrić i izrazio svoje žaljenje što i ona sama nije doživela današnji dan.

"Pre svega pohvale i zahvale svima koji su učestvovali u ovom poduhvatu na bilo koji način. Treba reći da Olga Jevrić, svi znamo njen značaj za našu istoriju umetnosti i kulturu,nije imala zadovoljstvo da za svog života realizuje svoj eskulpture i svoje skulptorske ideje u formatima u kakvim je ona to zamišljala. Današnji dogajaj veliki, ne samo za Čačak,već za celokupnu srpsku kulturu i srpsku istoriju umetnosti. Olga Jevrić je dobila priliku da u dimenzijama jednog urbanog prostora vidi realizaciju jedne od svojih skulptura”, kazao je Denegri.

Ljubiša Simović, autor projekta postavljanja skultpure naglašava da je Olga Jevrić više od šest i po decenija svoje skulpture gradila ne po meri šake već po meri otvorenog, javnog prostora ali nažalost nije uspela da dodje do njih.

"Mi smo pre više od 20 godina razgovarali o tome. U medjuvremenu, ja sam imao dobre odnose sa galerijom u Čačku, u to vreme sam bio i selektor memorijala i tada sam predložio da se udje u jedan ovakav, zamašan posao. Tadašnja direktorka Milisa Petronijević je rado prihvatila tu ideju i mi smo tada krenuli sa radom na realizaciji ovog projekta. Medjutim, u medjuvremenu se dogovodilo nešto što je ipak zaustavilo rad. Od tog trenutka prošlo je 15 godina, Ogla Jevrić je ipak gajila nadu i meni je lično saopštila da ona veruje da ću ja to ipak uspeti. Tako se i desilo" kaže Simović.

Prema njegovim rečima došla je situacija da je Čačak postao prestonica kulture Srbije.

"Sada se finansije drugačije dodeljuju, tako da smo uspeli da realizujemo ovaj značajan projekat, kojim se u ime Srbije zahvaljujemo Olgi Jevrić. Ona nije umetnik lokalnog, srpskog karaktera već zaista svetskog kalibra, vajar koji je ušao u antologije svetske umetnosti" kazao je Simović.

Umetnički savetnik Galerije "Nadežda Petrović" i kustos projekta, Julka Marinković značaj psotavljanja ovako monumentalnog projekta vidi pre svega u pružanju prilike najmladjim naraštajima grada na Moravi da odrastaju uz i sa umetnošću.

"Svako monumentalno delo kada se izvede u prostoru predstavlja dogadjaj za sebe i njegov je značaj što će mladi sugradjani, deca Čačka odrastati uz delo koje predstavlja izraz harmonije i sklada. Upravo ono što mladi Atinjani imaju svakoga dana kada gledaju obrise Akropolja ili mladi Njujorčani kada gledaju skuplture Henrija Mura ili Žana Arpa ili recimo Parižani kada se igraju sa Rodenovim skultpurama. Od dana mladi Čačani, imaće priliku da dodirujući skulpturu i gledajući skulpturu odrastaju uz umetnost”, rekla je Julka Marinković.