4. oktobar 2023 20:13

Otvorena izložba National Geographic povodom početka Bitefa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba National Geographic povodom početka Bitefa

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva i umetnički direktor Bitefa Nikita Milivojević priredili su večeras prijem u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) povodom početka Bitefa.

U holu JDP-a je otvorena izložba "The Strenght of All of Us" sa 13 radova fotografskog konkursa časopisa National Geographic, koji je bio organizovan u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

U obraćanju zvanicama, Halačeva je ocenila da izložba odražava osnovne ideje Bitefa, kome je poželela da ostane "istinit, na pravom putu i kolevka inovacija".

Halačeva je istakla da Bitef daje izuzetan doprinos promovisanju ideja inovacije, kreativnosti, interkulturalne razmene i solidarnost, podsetivši na njegovu avangardnu ulogu još u vreme Jugoslavije.

Pomenuvši nedavno preminulog pozrišnog reditelja Jagoša Markovića (1966-2023), Halačeva je ocenila da njegovo nasleđe prevazilazi granice Srbiej i Crne Gore, izrazivši nadu da će buduće generacije ljubitelja pozorišta na njegovom tragu nastaviti svoj rad.

"Srećan nam još jedna Bitef", poručila je Halačeva.

U svom obraćanju, Milivojević je primetio da je festival "dobar razlog da budemo ponovo zajedno", istakavši da Beograd "57. put postaje veći, divniji, važniji, zanimljiviji, jer se dešava Bitef".

Milivojević je naveo da se, putujući po svetu i srećući pozorišne ljude, na pomen Bitefa uvek osetio ponosnim, jer to ime "izaziva poštovanje", dodavši da se nada da će se slogan festivala "Snago ne pristaj da budeš nečija" prepoznati u svakom nastupu.

Delegacija EU je saopštila da izložba "The Strenght of All of Us" kroz fotografije donosi priče o primerima sile vodilje, koja postoji u svima nama pojedinačno, ali i snazi da se ujedinimo i delujemo zajednički kako bi se desile neophodne promene.

Bitef se otvara večeras izvođenjem predstave "Deca sunca" iz Nemačke.