1. novembar 2023 21:03

Otvorena svetlosna izložba "Alisa u zemlji čuda" na Adi Ciganliji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena svetlosna izložba "Alisa u zemlji čuda" na Adi Ciganliji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Multimedijalna izložba "Alisa u zemlji čuda", koja u obliku svetlosnih instalacija prikazuje junake i motive čuvene istoimene knjige Luisa Kerola, večeras je zvanično svečano otvorena na Adi Ciganliji, u parku sa makiške strane, koji posetioci mogu obići od 3. novembra.

"Nadam se da volite bajke, da ih čitate ili da vam roditelji čitaju pred spavanje. Ja sam volela. Želela bih da se obratim i roditeljima ili onima koji zvanično više nisu deca: mislim da ćete uživati isto koliko i deca u ovoj magičnoj avanturi bajki", poručila je mlada glumica Una Kozić brojnoj deci i roditeljima na svečanosti otvaranja.

 

Izložba “Alisa u zemlji čuda”, deo je projekta "Garden of Lights", i na njoj posetioci mogu proviriti u svetlima obojene prikaze Zečje jazbine ili likova kao što su Alisa, Češirska mačka, Ludi šeširdžija, gospodin Gusenica, Kraljica-Srce.

Hodajući stazom pored svetleće vinove loze, multimedijalne livade i tunela, posetioci mogu doživeti na drugačiji način luveni roman, kog je 1865. godine objavio engleski pisac Čarls Latvidž Dodžson (Charles Lutwidge Dodgson), pod pseudonimom Luis Kerol.

Na otvaranju svetlosne "Alise u zemlji čuda" predstavnica udruženja Dečja kulturna geografija Natalija Đurović je istakla da se u njoj "obradovao dete, čitajući sjajne priče i uživajući u avanturama književnih junaka, među kojima Alisa zazima posebno mesto".

 

"Obradovala sam se kao roditelj da svoju decu povedem u ovakvu avanturu, ali i kao predstavnik udruženja koje mapira i predstavlja kvalitetne kulturne sadržaje za decu. Čvrsto verujemo da se od čitanja raste, od muzeja misli, a od pozorišta mašta. Zbog toga kvalitetni kulturni sadržaju trebaju biti dostupni svoj deci", istakla je Đurović.

Prema njenim rečima, izložba "Alisa u zemlji čuda" je "prilika da deca u društvu roditelja, baka i deka, uđu u bajku koja je sjajna ulaznica za svet knjige i znanja".

Đurović je dodala da su današnje bajke prepune boja i slika, jer današnja deca žive u svetu slike i multimedije, dok je "Alisa u zemlji čuda" "ista ona lepa, dobra priča o devojčici Alisi koja je bila maštovita, kreativna i izmaštala je čitav jedan svet".