2. novembar 2023 20:00

Meksički praznik Dan mrtvih obeležen u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meksički praznik Dan mrtvih obeležen u Beogradu

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Meksički praznik Dan mrtvih (Dia de Muertos) obeležen je večeras u Knez Mihailovoj ulici šetnjom "katrina" i u Institutu Servantes otvaranjem Oltara mrtvih.

Proslavi su prisustvovali ambasador Meksika Karlos Feliks Korona, predstavnica Instituta Servantes Paula Olivares Mursija i druge zvanice, a Oltar mrtvih, koji će biti izložen do 12. novembra, je posvećen glumačkim zvezdama, Meksikanki Edit Gonzales i našoj Mileni Dravić.

Dekoraciju oltara čine razni ukrasi koji evociraju elemente vode, zemlje, vetra i vatre, kao i predmete u kojima je pokojnik uživao, a oltar čini da se duše preminulih osećaju dobrodošlim i pokazuju im da nisu zaboravljeni.

"Zadovoljstvo nam je što ste nam se pridružili na ovoj posebnoj proslavi, koja se obeležava sada i širom sveta, ne samo u Meksiku. Dan mrtvih nema veze sa Noći veštica. Ovo je posebna proslava koja potiče od starih kultura Meksika", rekao je Korona u obraćanju brojnim okupljenima.

Korona je podsetio da je Dan mrtvih 2008. godine Unesko uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, jer predstavlja kao obred jedinstveni spoj različitih kultura prehispanske grupe, uključujući Olmeke, Asteke i Maje.

Prema njegovim rečima, tokom Dana mrtvih primaju se duhovi otišlih rođaka i prijatelja, koji borave sa nama, jer su "život i smrt deo istog".

"Život ne možete objasniti bez smrti. Toga se ne treba bojati", naveo je Korona.

Proslava je počela šminkanjem zainteresovane dece i odraslih po uzoru na tradicionalne meksičke šarene lobanje "katrine" (La Catrina) i kostime karakteristične za ovaj praznik, a potom je Knez Mihailovom ulicom krenuo njihov defile.

Na platou ispred Instituta Servantes su upriličene projekcije kratkometražnih meksičkih filmova, prolaznici su imali i mogućnost da uživaju u degustaciji tradicionalnog Hleba mrtvih, a dodeljene su i nagrade najboljim "katrinama".

Dan mrtvih obeležava se u Meksiku svake godine između 31. oktobra i 2. novembra, a u Beogradu su proslavu organizovali Ambasada Meksika i Institut Servantes.