6. novembar 2023 17:04

Manifestacija "Smotra hrvatskog filma" biće otvorena sutra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manifestacija "Smotra hrvatskog filma" biće otvorena sutra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Peto izdanje manifestacije "Smotra hrvatskog filma" biće svečano otvoreno sutra uveče u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i trajaće do 10. novembra, saopštila je direkcija festivala.

Manifestacija se održava na inicijativu i organizaciju Zajednice Hrvata Beograda "Tin Ujević", uz podršku Hrvatskog audio-vizualnog centra – HAVC, Plavog filma iz Zagreba, Hrvatskog Veleposlanstva u Beogradu, uz veliku pomoć Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i drugih institucija i saradnika.

Podsetimo, u Beogradu je 2019. pokrenuta manifestacija Smotra hrvatskog filma (SHF), koja je do sada četiri puta održana u zgradi Jugoslovenske kinoteke – Uzun Mirkova 1, a sada će prvi put biti realizovana u Muzeju JK, na adresi Kosovske 11.

Selekciju novih hrvatskih filmova je uradila poznata rediteljka Branka Bešević Gajić, autorka hvaljenog dokumentarca "Lauš" o Žarku Lauševiću i njegovoj teškoj životnoj priči.

Smotru će otvoriti Davorka Velecki-Čičak opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.

Specijalan program će biti Fokus na pobednike Festivala u Puli 2023. godine.

Zvanični program će sutra započeti 100-minutni film "Najsretniji čovek na svijetu", igrani dugometražni projekat u režiji Teone Strugar Mitevske (2022), gde igraju Jelena Kodrić, Adnan Omerović, Ksenija Marinković, laureat Zlatne Arene u Puli za glavnu mušku ulogu.

Proteklih godina u Srbiji je na filmskim festivalima međunarodnog karaktera, kao i na redovnom bioskopskom repertoaru, zapaženo je prisustvo savremenog hrvatskog filma.

Svi filmski formati kao kratki igrani, eksperimentalni, dokumentarni i dugometražni igrani film, veoma često su vidjeni u selekcijama festivala, kao i među dobitnicima nagrada u Srbiji.

Regionalna saradnja je pokazala i zavidne rezultate u poslednjih 10 godina, a to su česte koprodukcije izmedju hrvatske i srpske kinematografije, kao i drugih produkcija u regionu.

"Zbog svih navedenih razloga, prirodno se nameće potreba za pokretanjem revije savremenog hrvatskog filma u Srbiji, koja bi omogućila kontinuirano praćenje ostvarenja hrvatske kinematografije, kao kulturnu i profesionalnu saradnju pripadnika hrvatske manjine sa matičnom kulturom, sa kulturom i kinematografijom Srbije i čitavog regiona", ocenio je umetnički direktor smotre Stipe Ercegović.

On je naglasio da hrvatska kinematografija od 90-ih godina do danas pokazuje stabilne trendove mediteranske komedije, kritičkog autorskog igranog filma, kreativne animacije visoke umetničke vrednosri, socijalno i kulturalno angažovanog dokumentarca, i drugih filmskih vrsta.

Branka Bešević Gajić, filmska rediteljka i selektorka SHF, izrazila je zadovoljstvo da se predstavi petu godinu za redom još jedno izdanje Smotre hrvatskog filma u Srbiji.

"Ove godine nam je fokus na pobednike, ovaj izbor dugometražnih igranih filmova iz bogate hrvatske produkcije vodio se idejom predstavljanja beogradskoj publici nagrađenih filmova na jubilarnom 70. Pula film festivalu 2023 i verujemo kako je ovo samo novi početak", smatra selektorka SHF.

Prema planu, nakon projekcije filmova čiji je ulaz besplatan, uslediće razgovor sa prisutnim autorima.

Prema rečima selektorke, ovde će autori i publika imati priliku da zajedno pogledaju projekcije na belom platnu Jugoslovenske kinoteke, koja se smatra riznicom najznačajnijih filmskih dela nastalih na prostoru naše bivše zemlje.

"Ako bismo vratili malo pogled unatrag, divićemo se našoj filmskoj prošlosti, ali ako pogledamo u sadašnjost, možemo se ponositi maestralnim rezultatima, među kojima su i česte koprodukcije unutar hrvatske i srpske kinematografije. Pored podržavanja kulturne i profesionalne saradnje, "Smotra hrvatskog filma" doprinosi i pripadnicima hrvatske manjine da se upoznaju sa svojom matičnom kulturom, ali i sa značajnim hrvatskim stvaraocima, autorima svetske kinematografije, sa etabliranim imenima srpskog filma, kao i renomiranim rediteljima iz našeg regiona", navela je Branka Bešević Gajić i dodala da će se truditi da Smotra hrvatskog filma u Beogradu raste iz godine u godinu, te da "naša publika pamti hrvatska filmska ostvarenja koja joj nudimo".

Ona se zahvalila Hrvatskom Veleposlanstvu u Beogradu, zagrebačkom Plavom Filmu i Hrvatskom Audiovizualnom centru kao i Jugoslovenskoj kinoteci na realizaciji 5. SHF.

U timu festivala su još producenti - Andreja Sertić i Ivan Jankić, kao i prijatelj SHF - Zoran Happ.

Nakon filma na otvaranju "Najsretniji čovek na svijetu", u sredu, 08.11. će biti prikazan igrani dugometražni film "Odluka" (2021), 70-minutni projekat upravo selektorke Branke Bešević Gajić, u kojem glume - Radomirka Šarić, Saša Đurašević, Eva Ras, Emilija Nestorović, Aleksandar Lazić, Jelica Kovačević, Vuk Gajić.

Na repertoaru je i nagradjivani srpsko-hrvatski triptih omnibus "Da li ste videli ovu ženu?" (2022) tandema debitanata reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, sa Ksenijom Marinković u glavnoj ulozi (pobednik Festivala autorskog filma), laureat Zlatne arene za glavnu žensku ulogu i kameru.

Četvrtak, 09.11. je rezervisan za kratke dokumentarne filmove: "Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I. kralju naših svih ideala" Mihaela Kelbasa i Ivane Kelbas i "Ja sam dakle Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem" takođe Mihaela Kelbasa.

Taj dan će se emitovati i "Veće od traume" (2022) dugometražno - dokumentarni film Vedrane Pribačić, prema scenariju Mirte Puhlovski.

Poznati animirani dugometražni "Cvrčak i mravica" Luke Rukavine će zatvoriti pretposlednji dan SHF 9. novembra, a film je osvojio Zlatnu Arenu u Puli za najbolji scenario. Bio je prikazan nedavno ove godine i na 51. izdanju FEST-a.

Poslednji dan 10. novembra odredjen je za još dva igrana dugometražna ostvarenja: "Ilirycvum" Simona Bogojevića-Naratha, gde igraju Filip Križan Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, i "Tragovi" Dubravke Turić, u kome glume - Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić (osvojio je Zlatnu Arenu za montažu), koji je takodje bio prikazan na 51. FEST-u i na drugim festivalima po Srbiji.