9. novembar 2023 20:13

Otvorena izložba povodom 90 godina od rođenja slikara Milića od Mačve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba povodom 90 godina od rođenja slikara Milića od Mačve

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Izložba "Nebeski Milić", koja predstavlja početne tri decenije stvaralaštva slikara Milića Stankovića (1934-2000), poznatijeg kao Milić od Mačve, otvorena je večeras u Domu Jevrema Grujića.

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je pred brojnim zvanicama izložbu koja je organizovana povodom 90. godišnjice rođenja Stankovića i prikazuje preko 60 slika, ali i brojne lične predmete, fotografije, crteže i umetničke instalacije.

Neka od dela nikada nisu bila prikazana u javnosti, a tu su i prepoznata poput "Ponovljena prošlost“ ili "Posveta prahu Leonida Šejke“.

U svom obraćanju zvanicama, Gojković je ocenila da je Milić od Mačve "srpsku kulturu i umetnost proslavio širom sveta", kao slikar autentičnog izraza "jedinstven i po tome što je, ma gde god stvarao i izlagao, svoju otadžbinu i Mačvu uvek nosio u srcu".

"Duboko upijajući svet oko sebe, stvarao je remek-dela kojima je već za života stekao svetsku slavu i poštovanje. Bio je slikar nesvakidašnje mašte, koji je inspiraciju najvećim delom nalazio u srpskoj istoriji, na koju je, kao i čitav naš narod, bio izuzetno ponosan", podsetila je Gojković.

Naglasivši da nema puno slikara na ovim prostorima čiju karijeru je obeležilo više od 1.200 izložbi u zemlji i inostranstvu, Gojković je dodala da su Milićev "talenat spojen sa harizmom i jedinstvenim pogledom na svet, podarili srpskoj i svetskoj kulturi i umetnosti renesansnu ličnost čije delo i danas zrači i privlači pažnju".

Ministarstvo kulture aktivno radi da zahvaljujući darovitim slikarima kao Milić od Mačve dodatno popularizacije umetnost, a Gojković je rekla i da je izložba dobar primer kako se saradnjom više učesnika, Ministarstva, Doma Jevrema Grujića i porodice Stanković, kreiraju i organizuju atraktivni kulturni događaji koji privlače brojnu i biranu publiku.

Slikareva ćerka, Simonida Stanković je rekla da je izložba veliki događaj, i da je delo njenog oca "univerzalno, spoj veličanstvenih suprotnosti", s jedne strane ljubav prema istoriji, etnologiji, antropologiji i fokloristici, a sa druge je "čista spiritualnost, opsednutost višim svetovima i opstankom duše".

Direktorka Doma Jevrema Grujića Branka Conić je rekla da izložba predstavlja prvih 30 godina srpskog barbarogenija, koji u sebi ima razbarušenost (Salvadora) Dalija i svestranost Leonarda (Da Vinčija).

Milić od Mačve je kao fantastičar i nadrealista utkivao u svoja dela srpsku istoriju, mitove, tradiciju, ličnosti, baveći se i savremenim dešavanjima. Bio je član grupe "Medijala" sredinom pedesetih godina sa Oljom Ivanjicki, Leonidom Šejkom, Peđom Ristićem, Vladimirom Veličkovićem, Đorđem Kadijevićem i mnogim drugima.

U svom obraćanju, Kadijević je rekao da je Milić slikar koga su često u životu poredili "sa vrlo luksuznim primerima, kako su na njega uticali flamaski slikari Piter Brojgel ili Hjeronimus Boš, ali to nije istina".

"Ako postoji analogija onda je to nešto prirodno i izvorno. Nikakav uticaj nije na njega učinilo vreme u kome je živeo. Bio je toliko samosvestan da je znao samo za 'Mačvansku školu'", rekao je Kadijević.

Izložba se organizuje u saradnji sa porodicom slavnog umetnika i privatnim kolekcionarima, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, a autorke su Conić i istoričarka umetnosti Andrea Milojević, i trajaće do marta 2024. godine.