23. novembar 2023 18:58

Otvorena izložba stvaralaštva Jagode Buić u Muzeju savremene umetnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba stvaralaštva Jagode Buić u Muzeju savremene umetnosti

Foto: Shutterstock.com/N.M.Bear, ilustracija

BEOGRAD - Izložba "Esencijalnost niti" otvorena je večeras u Muzeju savremene umetnosti Beograda (MSUB), gde traje do 26. februara 2024. godine i predstavlja stvaralaštvo multimedijalne umetnice Jagode Buić (1930-2022).

Govoreći na otvaranju, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić je rekao da se tri meseca pre odlaska Buić dešavala prepiska oko izložbe i zahvalio se svima koji su podržali inicijativu za ovaj "izvanredan poduhvat".

Pošto je bilo planirano da Buić bude prisutna i da otvori izložbu, Jokić je pročitao deo prepiske između ministarke kulture Maje Gojković i umetnice.

"Muzej je bio moj nedokučivi san. Utoliko vam više zahvaljujujem na mogućnosti da ostvarim želju. Imam mnogo materijala kojega treba pronaći i materijala koji godinama čekaju na ovaj srećan trenutak", bila je poručila Buić.

Primetivši da su "opet godine bile brže od nas", Jokić je dodao da je "srećan što na ovaj način osvetljavamo ono što nikako ne smemo zaboraviti".

Direktorka MSUB Marijana Kolarić je istakla da muzej "baštini deo opusa izvanredne umetnice Buić".

Kolarić je ocenila da izložba "svedoči o njenom istančanom majstorstvu i kontinuiranom eksperimentisanju", i poziva na intelektualno putovanje, dok je kustoskinja izložbe, muzejska savetnica Svetlana Mitić istakla, između ostalog, da zahvaljujući Buić "tapiserija.postaje moćno izražajno sredstvo."

Na izložbi "Esencijalnost niti" su pored tapiserija iz zbirke MSUB, predstavljene i tapiserije i crteži Buić nastali u periodu od 1962. do 1977. godine.

Eksponati su i iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti, umetničkih kolekcija Palate Srbije i firme Internacional CG u stečaju, kao i zbirke Muzeja Grada Beograda, galerije Haos, Radionice za izradu tapiserija Atelje 61 i više privatnih kolekcija.

Buić je bila umetnica sa međunarodnim ugledom, rođena u Splitu, čije stvaralaštvo obuhvata širok spektar likovnog izraza, od pozorišne i filmske scenografije i kostimografije do tapiserije, kao najznačajnijeg područja njenog delovanja.