25. novembar 2023 17:16

Gojković otvorila Festival slovačke narodne tradicije i nošnji Slovaka u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković otvorila Festival slovačke narodne tradicije i nošnji Slovaka u Srbiji

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIĆ

KISAČ - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je 8. Festival slovačke narodne tradicije i nošnje Slovaka u Srbiji i tom prilikom istakla da je očuvanje kulturnog nasleđa svih etničkih zajednica u našoj zemlji među prioritetima u radu Ministarstva kulture i da ova manifestacija doprinosi afirmaciji bogatog narodnog stvaralaštva slovačke zajednice i naše zemlje.

Gojković je rekla da Festival slovačke narodne tradicije i nošnje daje vredan doprinos očuvanju narodnog stvaralaštva i verno odslikava bogatstvo tradicije i kulture Slovaka u Srbiji i cele naše zemlje, saopštilo je Gojković otvorila Festival slovačke narodne tradicije i nošnji Slovaka u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

„Ovaj živopisni kulturni događaj postao je jedan od simbola skoro 300 godina duge istorije slovačkog naroda u našoj zemlji. Reč je o zajednici koja je među najvažnijim i najvidljivijim delovima etničkog i kulturnog bogatstva Srbije i Vojvodine. Vekovima unazad, čuvajući i negujući svoju tradiciju, nasleđe i stvaralaštvo, slovačka zajednica postala je važan i neodvojivi deo ukupnog kulturnog identiteta naše zemlje“, istakla je Gojković.

Ukazala je da je Festival Slovačke tradicije i narodne nošnje, koji promoviše kulturno, materijalno i nematerijalno nasleđe Slovaka i tako ga prenosi budućim generacijama, svojevrsna počast narodnoj umetnosti.

„Istovremeno, za sve vas ovde, ali i za našu čitavu kulturnu scenu, važno je to što festival afirmiše Kisač kao prepoznatljivo mesto na mapi etno stvaralaštva ovog dela Evrope. Zahvaljujući očaravajućoj magiji umetnosti, posetioci festivala imaju priliku da se još bolje upoznaju sa raznolikim običajima i lepotom narodne umenosti, koji, uverena sam, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, napomenula je Gojković.

Prema njenim rečima, bogatim programom i raznovrsnim sadržajima, Festival opravdava zasluženi epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi i poštovanja prema tradiciji i narodnom stvaralaštvu, a otvaranje etno kluba "KISS from KISAČ" i dve izložbe u okviru festivala – „Slovački identitet“ i izložbe fotografija koja predstavlja susret dvoje umetnika, Pavla Surovog i Mire Brtke, iznova ističe važnost očuvanja narodne baštine, kao značajnog obeležja kulturnog i nacionalnog identiteta.

„Vrednost ovog festivala ogleda se i kroz originalni omaž narodnoj nošnji, kao nezaobilaznom delu folklornog nasleđa, kao i u tome što on spaja stvaralaštvo prošlih vremena sa savremenim umetničkim izrazima. I danas, ovde u Kisaču, svedoci smo koliko je kultura važna za povezivanje pojedinaca i naroda i razvoj i jačanje odnosa među njima“, pojasnila je Gojković.

Suživot brojnih etničkih zajednica na ovim prostorima, kako je Gojković rekla, neminovno je značio preplitanje i prožimanje njihovih kulturnih prostora, a ovaj festival još jednom potvrđuje da nas kultura neumitno spaja i podstiče da se još bolje upoznamo i razumemo.

„Ona je i najbolji način da i ono u čemu se razlikujemo posmatramo i iskoristimo kao prednost i osnovu za stvaranje još jačih niti među našim narodima. U tom smislu, očuvanje kulturnog nasleđa svih etničkih zajednica u našoj zemlji među prioritetima je u radu Ministarstva kulture, istakla je Gojković.

Podsećajući da je upravo zato Ministarstvo kulture ove godine prvi put raspisalo Konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene, Gojković je naglasila da su stari zanati važan deo ukupnog kulturnog nasleđa, a svojom prirodom često su usko vezani za stvaralaštvo brojnih naroda koji žive u Srbiji.

„Ministarstvo kulture podržalo je i ovaj festival svesno doprinosa koji daje u promociji i afirmaciji bogatog narodnog stvaralaštva slovačke zajednice i naše zemlje. Kao neko ko je uvek rado posećivao Kisač, podeliću s vama da mi je posebno drago što je ovaj festival, za osam godina trajanja, više nego zasluženo uspeo da postane jedno od njegovih najprepoznatljivijih obeležja”, poručila je Gojković i čestitala Kulturnom centru „Kisač“ dobru organizaciju događaja, navedeno je u saopštenju.