25. decembar 2023 14:12

Gojković otkrila bistu Dejana Medakovića: Afirmišemo vrednosti zadužbinarstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gojković otkrila bistu Dejana Medakovića: Afirmišemo vrednosti zadužbinarstva

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ

NOVI SAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je na svečanosti povodom otkrivanja biste Dejana Medakovića u novosadskoj Matici Srpskoj da je od velike važnosti da i u savremenom društvu što više afirmišemo vrednosti zadužbinarstva i dobročinstva kao vredan zalog za lepšu budućnost jer bolje sutra uvek počiva na ugledanju na ono najvrednije što su nam preci ostavili.

Gojković je bistu otkrila sa Pavlom Medakovićem, sinom Dejana Medakovića na Dan dobrotvora Matice srpske koji se obeležava na rođendan Marije Trandafil, jedne od najvećih dobrotvora u našem narodu.

"Ove dve ličnosti, zasluženo su zauzele mesto uz najznačajnija imena koja su gradila i proslavila najstariju kulturnu i naučnu instituciju u srpskom narodu. I ne samo to, Dejan Medaković i Marija Trandafil svojim celokupnim delom i društvenom angažovanošću simbolizuju neke od najpoznatijih odlika našeg naroda, pre svega iskreno rodoljublje i nesebičnu brigu za druge", istakla je Gojković.

Gojković je ukazala da Dejan Medaković kom je danas otkrivena bista u njegovoj Matici srpskoj, a u julu ove godine u njegovoj Karlovačkoj gimnaziji, spada u najuži red ličnosti koje su u tom smislu obeležile ne samo 20. vek, već i čitavu našu istoriju.

"Vredno radeći na očuvanju i daljoj izgradnji kulturnog i nacionalnog identiteta, ovaj erudita jedinstvenog formata do najsuptilnijih detalja proučio je istoriju našeg naroda, njegovu umetnost i kulturu", napomenula je Gojković.

Prema njenim rečima, veoma širokim rasponom interesovanja, baveći se istorijom umetnosti i klasičnom istorijom, književnim delima koja krase nezaboravni opisi svakodnevnog života srpskog građanskog staleža, Dejan Medaković spoznao je svu veličinu Srbije i srpskog naroda što mu je omogućilo da postane jedan od najboljih tumača uticaja prošlosti na budućnost i da bez greške prepozna bliske i daleke prepreke koje nas čekaju na istorijskom putu.

"Uverena sam da ako kao narod i društvo želimo da znamo ili hoćemo barem da predvidimo ili naslutimo svoja ishodišta, neophodno je uvek i iznova vraćati se njegovom monumentalnom delu", rekla je Maja Gojković.

Gojković je naglasila da je Matica srpska skoro čitava dva veka dom srpske kulture, njenih najumnijih predstavnika i prosvetitelja koji su posvećeno promovisali značaj nauke i obrazovanja i time u našem narodu širili ne samo horizonte znanja, već i samopoštovanja.

"Saborno mesto intelektualaca, umetnika i književnika koji su obeležili svoje epohe, ova ustanova ujedno je bila stecište velikih vladara i najvećih dobrotvora svoga vremena. Svima njima, zajednička je bila nemerljiva ljubav prema otadžbini, srpskom narodu i njegovoj kulturi", istakla je Gojković.

Dan dobrotvora Matice srpske je, kako je rekla, prilika i da se podsetimo da su među najvećim dobrotvorima i najpoznatijim članovima Matice srpske bili knez Miloš Obrenović i njegov brat Jevrem, Petar II Petrović Njegoš, pripadnici kraljevske porodice Karađorđević, Sava Popović Tekelija, Mihajlo Pupin, druge značajne ličnosti i brojni drugi poznati i manje poznati pripadnici našeg i drugih naroda koji su podržavali rad Matice srpske.

"Među svima njima, posebno mesto zauzima Marija Trandafil, dobročiniteljka koja je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Matici srpskoj zaveštala svoju veliku imovinu i vredne zadužbine, i između ostalog podigla zgradu u kojoj se nalazimo", podsetila je Maja Gojković.

Gojković je napomenula i da je Marija Trandafil pomagala siromašnima i nemoćnima, kao i brojnim bolnicama, a za vreme Prvog srpsko-turskog rata bila i predsednica odbora za prikupljanje pomoći ranjenicima.

"Slavna prošlost verno je ogledalo srpskog naroda i autentični svedok koliko je on propatio i šta je sve prošao da bi postao slobodan i ostao svoj na svome", istakla je Gojković.

Ministarka kulture je ukazala da je veliko pitanje kako bi naša sadašnjica izgledala i da li bismo uopšte postojali kao narod da nije bilo Marije Trandafil i drugih dobrotvora koji su na delu pokazali zbog čega su pomoć drugima i zaveštanje dragocenog nasleđa svom narodu u isto vreme najčistiji humanizam i vrhunski patriotizam.

"Od velike je važnosti da i u savremenom društvu što više afirmišemo vrednosti zadužbinarstva i dobročinstva, kao vredan zalog za lepšu budućnost. Jer, bolje sutra uvek počiva na ugledanju na ono najvrednije što su nam preci ostavili. Sve te vrednosti i dragoceno kulturno nasleđe nisu predali samo kako bismo ga čuvali i negovali, već i unapredili i dodatno oplemenili", naglasila je Gojković.

Ističući da je naša privilegija da kao država imamo instituciju kakva je Matica srpska i u njoj Mariju Trandafil, Dejana Medakovića i sve druge koji su pokazali kako svoj talenat, dar i lični imetak staviti u službu svog naroda, Gojković je rekla da neprolazne vrednosti koje Matica baštini skoro 200 godina unazad nisu samo čvrsto uporište njenog istorijskog značaja, već i pouzdani pokazatelj njene uloge u savremenom društvu.

"Negovanje i očuvanje tradicije i svega vrednog što čini naš kulturni i nacionalni identitet, zajednički je prioritet Matice srpske, Ministarstva kulture i svih institucija i ustanova kojima su interes našeg naroda i države na prvom mestu, baš kao što je bio Mariji Trandafil, Dejanu Medakoviću i drugim istaknutim članovima Matice. Čuvajući uspomenu na njih i nastavljajući njihovo delo, znamo da idemo dobro utabanim stazama i sigurnim putevima", poručila je Gojković.

Gojković je rekla da su milosrđe i dobročinstvo, kultura i obrazovanje, među najvažnijim vezivnim nitima jednog naroda.

"Držeći se čvrsto takvih principa i načela, verujem da ćemo svi zajedno imati čemu da se nadamo u budućnosti", zaključila je Maja Gojković.

Prisutne je na svečanosti pozdravio i Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.