31. januar 2024 13:58

Maja Gojković: Expo 2027 je velika razvojna šansa za Beograd i Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković: Expo 2027 je velika razvojna šansa za Beograd i Srbiju

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je danas da je velika međunarodna izložba "Expo 2027" velika razvojna šansa ne samo grada Beograda, već i čitave Srbije.

Gojković je rekla Tanjugu da se prilikom predstavljanja projekata "Skok u budućnost“ moglo videti da će realizacijom planiranih projekata Srbija u 2027. godini imati jedno novo, potpuno moderno lice.

"Ništa odovoga ne bi moglo da se realizuje da Srbija već sada nema dobre ekonomske rezultatei finansijsku podlogu koja je potrebna da bi se svi projekti realizovali, da ekonomski nije stabilna i mnogo jača u odnosu na 2012. godinu“, istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, za razliku od nebrige koja je postojala prema kulturi 2012. godine, "sada se zaista ulaže u velikoj meri, ne samo u programski deo, nego kao što ste i videli tokom predstavljanja projekata 'Skok u budućnost', tu su ozbiljni infrastrukturni projekti".

Gojković je dodala da će ti projekti "omogućiti i decentralizaciju Srbije u oblasti kulture, jer se ne grade objekti samo u gradu Beogradu ili Novom Sadu, već širom Srbije“.

Istakavši da se stvaraju bolji uslovi za kulturne stvaraoce, kao i za konzumente kulturnih sadržaja, Gojković je rekla da se zapošljavanjem velikog broja umetnika investirate u budućnost države, jer "ko ne investira u kulturu ne može da računa da ima budućnost“.

Gojković je dodala da su pored velikog broja projekata koji su izdvojeni za "Skok u budućnost“ 2027. godine, tu i projekti koji nisu nominalno navedeni tog dana, ali koje je Ministarstvo kulture u poslednje tri godine završilo.

Prema njenim rečima, konkurs "Gradovi u fokusu" obuhvatio je više od 100 objekata širom Srbije, koji su već uveliko završeni.

"Tu mislim na mnoge kulturne centre, domove kulture, koji ni na šta nisu ličili, a danas gde god da odete u Doljevac, Novi Pazar, možete da vidite kako izgledaju i na to sam ponosna, jer skoro širom Srbije uspevamo da dobijemo takve divne kulturne centre", istakla je ministarka.

Gojković je dodala da sada umetnici iz cele zemlje imaju gde da održavaju koncerte, književne večeri i izložbe, jer posedujemo "pristojne kulturne centre u kojima mogu da se vrše bioskopske projekcije i pozorišne predstave.“

Podsetivši da je jedan od važnih projekata, koji je deo "Skoka u budućnost“, obnova Memorijalnog centra Staro sajmište, Gojković je podsetila da je zahvaljujući inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića donet Zakon o formiranju ustanove kulture Memorijalni centar „Staro sajmište“.

Gojković je istakla da su za godinu i po dana radova uspeli da obnove Centralnu kulu na Starom sajmištu, i plan je da u 2024. godini ovde bude otkrivena stalna postavka.

Navevši da je u planu memorijalni zid, na kome će biti upisana imena svih žrtva i logoraša koji su tu boravili, Gojković je pozvala sve građane koji imaju neke podatke da doprinesu.

Prema njenim reččima, nakon toga radovi prelaze na Italijanski paviljon sajmišta, a očekuje se da će projekat biti završen do 2027. godine.

Govoreći o trendu da vlasti u Prištini oduzimaju srpska crkvišta na Kosovu i Metohiji, Gojković je napomenula da je naša država prisutna tamo, preko stručnjaka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji "rade uz velike teškoće u zavisnosti od trenutka".

"Strašni su pokušaji da se uništi svaki trag postojanja Srba na tim prostorima. Imamo veliko razumevanje od članova Uneskoi to je posebna arena gde se borimo", naglasila je Gojković.

Prema njenim rečima, Unesko je veoma važan i srpska strana u svim bilateralnim sastancima skreće pažnju na stanje spomenika kulture na teriitoriji Kosova i Metohije, a "zavisi mnogo od načina glasanja u Unesku".