5. februar 2024 14:02

Kamerni ansambl "Duo 95" održaće koncert 8. februara u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kamerni ansambl "Duo 95" održaće koncert 8. februara u Istorijskom muzeju Srbije

Foto: Shutterstock.com/Polukarov, ilustracija

BEOGRAD - Koncert kamernog ansambla "Duo 95" biće održan 8. februara u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, najavila je direkcija te ustanove kulture.

U pitanju je sedmi koncert četvrte sezone koncertnog serijala - ciklusa "Muzikom kroz muzej", započet 2020. godine online u doba pandemije korona virusa.

Organizaciju čitavog projekta potpisuju Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art" koje vodi violinistkinja Aleksandra Dimitrijević.

Koncert se održava, kao i uvek, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Kamerni ansambl "Duo 95", koji čine violinistkinja Kristina Bulat i pijanista Ivan Radosavljević, izvešće specifičan program kineske klasične muzike.

Pored poznatog i u Kini veoma popularnog violinskog koncerta „Leptiri ljubavnici” tandema Čen Gang i He Džanhao, na programu su kompozicije "Prolećni festival" Mao Juana, "Pastirska pesma" Ša Hankuna i "Sunce nad Taškurganom" Čena Ganga.

Takođe, kao već prepoznatljiva osobenost koncerata ciklusa "Muzikom kroz muzej", biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, u aranžmanima samih muzičara.

Na zahtev publike, tokom četvrte sezone ovog serijala, u Galeriji su u posebnoj vitrini izložene upravo neke od nota kompozicija srpskih kompozitora iz notne arhive Muzeja.

Naravno svi knjcerui se snimaju video kamerom.

Gledaoci koji ne stignu uživo da pogledaju koncert u četvrtak, 8. februara, imaju tu mogućnost da prate snimak nastupa odmah sutradan, 09.02. na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, gde se nalaze svo snimci svih koncerata ciklusa "Muzikom kroz muzej" tokom sve četiri sezone, kao kolekcija na jednom mestu.

Ansambl "Duo 95" je sebi dao taj naziv, jer oboje mladih umetnika su rođeni 1995. godine.

Violinistkinja Kristina Bulat (28) rođena je u Beogradu, gde je započela muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „Josip Slavenski“, gde je završila Srednju muzičku školu.

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, umetnica Bulat je upisala 2012. i diplomirala 2016. godine kada je upisala master i specijalističke studije.

Učestvovala je na master klasu kod Stefana Milenkovića 2012. godine.

Violinistkinja Bulat aktivno učestvuje na master klasovima u Italiji, kao i u različitim projektima koje su organizovali Beogradska filharmonija i Filhademija, kao i projektima sa orkestrom RTS-a.

Ona je učestvovala u razmeni studenata sa Kinom, tačnije Džeđijang muzičkim konzervatorijumom u Hangdžou.

Od značajnijih nastupa, svirala je više puta u tom konzervatorijumu, kao što je bio koncert klase profesora Jang Điuhua, i na svom solo koncertu 2019. kao solista sa orkestrom konzervatorijuma dva puta (Velika sala Džeđijang konzervatorijuma i pozorište u Pinghu). T

Kada kao solista svirala je koncert ”The Butterfly Lovers”, uz dirigenta iz Italije Frančeska Bosagljie.

Takođe, Kristina Bulat je bila deo Džeđijang simfonijskog orkestra, i učestvovala u projektu u Vudženu tokom svetske internet konferencije. Tokom 2020. godine upisala je master studije na Akademiji za glasbo u Ljubljani (Slovenija). Trenutno Bulat je zaposlena kao honorarni član u orkestru Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pijanista Ivan Radosavljević (28) završio je takođe nižu i srednju muzičku školu Josip Slavenski, dok je osnovne i Master akademske studije završio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Ivan je učestvovao na većem broju takmičenja na kojima je osvajao nagrade u Beogradu: laureat takmičenja "Mali virtuoz" (2005), Prve nagrade na Memorijalu "Dušan Protić" (2009), 3. klavirskom takmičenju „Slavenski (2010) i na Republičkom takmičenju (2013).

Nastupao je na "Šopenijadi" (2011, 2013) u MŠ "Stanković" i na koncertima klavirskog odseka MŠ "Josip Slavenski" u Centru za kulturu Rakovica, Centru za kulturu Studentski grad i Atrijumu Narodnog muzeja.

Osim navedenih prostors, pijanista Radosavljević održao je solističke koncerte u dvorani Dečijeg kulturnog centra, Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, Galeriji SANU i sali Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Nakon završetka studija radio je kao nastavnik klavira namTajlandu i u Srbiji, a prethodne dve godine radi na usavršavanju umetnosti baletske korepeticije u Beogradu, kao i na izgradnji solističkog i kamernog repertoara.

Podsetimo, u Istorijskom muzeju Srbije je uveliko u toku izložba „Čekajući stalnu postavku” i njen tematski dodatak, gostujuća izložba Muzeja Republike Srpske iz Banja Luke pod nazivom „Orao, lav i krin – Heraldika srednjovekovnih srpskih zemalja”.

Publika te izložbe može posetiti svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova.