14. februar 2024 16:33

U Zaječaru povodom Dana državnosti otvorena izložba "Kako pamtimo vladare?"

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Zaječaru povodom Dana državnosti otvorena izložba "Kako pamtimo vladare?"

Foto: Tanjug video

ZAJEČAR - U Zaječaru je danas povodom Dana državnosti Republike Srbije otvorena izložba "Kako pamtimo vladare?", a tom prilikom ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Nikola Sеlaković istakao da je istočna Srbija dala nemerljiv doprinos vaskrsu srpske državnosti.

Izložba je otvorena u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru i obuhvata prеdstavе 25 dokumenata i fotografija Obrеnovića iz Kabinеta grafikе Narodnog muzеja Srbije.

Kustos Narodnog muzeja Srbije Milica Cicmil rekla je da se izložba odnosi na konstrukciju vladarskog identiteta kroz svest vladara da se u 19.veku kroz portrete i grafike podiže nacionalni duh i identitet.

Njegovo preosveštenstvo Episkop timočki Ilarion podvukao je da se izložba poklapa sa osnivanjem Eparhije timočke pre 190 godina.

"Cilj i crkve i države je da očuvaju doprinos naroda i identiteta kulturnog i duhovnog stvaralaštva i da se formira jedna zdrava perspektiva za budućnost Srbije", navedeno je prilikom otvaranja izložbe.

Svoje živote u oslobodilačkim ratovima početkom 19.veka je dalo hiljade ljudi iz tri puka i čuvene Timočke divizije, a jedan od najvećih srpskih junaka bio je Hajduk Veljko Petrović, poreklom iz okoline Zaječara.