14. februar 2024 21:03

Siniša Mali otvorio izložbu "LADA - 120 Proleća" u Narodnom muzeju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali otvorio izložbu "LADA - 120 Proleća" u Narodnom muzeju

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali  otvorio je večeras u Narodnom muzeju Srbije izložbu „LADA - 120 Proleća. Izbor dela iz zbirki Narodnog muzeja Srbije" povodom proslave Dana državnosti Republike Srbije.

Mali je naglasio da su Sretenje 1804., kada je dignut Prvi srpski ustanak, i dan donošenja Sretenskog ustava 1835. datumi koji su dali osnove srpske državnosti i najvažniji datum novije srpske istorije.

Konstatovao je da se svet bitno promenio za 220 godina i da sada u njemu vlada neizvesnost.

"Danas je više nego važno da pokažemo da smo složni i jedinstveni, da smo zajedno da delimo iste vrednosti i da našoj deci ostavimo bolju Srbiju", poručio je Mali.

Dodao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što se nalazi u tom prelepom zdanju i čestitao je Narodnom muzeju Srbije na 180 godina postojanja.

"Prisustvujemo otvaranje prelepe izložbe i čestika najstarijem društvu srpskih umetnika LADA na 120 godina postojanja i želim još puno jubileja tim umetnicima", rekao je ministar finansija.

Naglasio je da je Vlada Srbije u protekle tri godine obnovila 109 institucija kulture.

"To pokazuje da smo posvećeni kulturi. Ono što nas čeka je izgradnja novog prirodnjačkog muzeja u Beogradu, izgradnja novog dečjeg muzeja na Beogradu na vodi, rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nova scena Bojana Stupica, nova scena Narodnog pozorišta u Nišu, Narodnog pozorišta u Subotici, gradimo tri operske hale u Hali 1 Beogradskog sajma.

Ogroman broj novih institucija, muzej staklarstva u Paraćinu i to su stvari koje menjaju kulturni pejzaž naše zemlje", rekao je Mali.

"Vratili smo i sliku Paje Jovanovića i sa time ćemo nastaviti. Hoćemo da gradimo naše bogatstvo i naš identitet i da sve to ostavimo novim generacijama", rekao je Mali.

Dodao je da programom Skok u budućnost 2027. Vlada Srbije želi da podigne zemlju u svim oblastima života i da uloži milijarde evra u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku, industriju, ali i u kulturu.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković izjavila je da proslavljanjem značajnih jubileja umetničkog društva LADA, Narodni muzej Srbije kontinuirano podržava rad tog eminentnog društva kao važnog stožera nacionalne umetničke baštine.

"Osnovani u godini stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, LADA je gradila svoj put uporedo sa razvojem državnosti Kraljevine Srbije, čuvajući mudrost i lepotu slovenskog bića. LADA je ugledno i patriotsko umetničko udruženje", rekla je Borić Brešković.
Izložba „LADA - 120 Proleća. Izbor dela iz zbirki Narodnog muzeja Srbije" priređena je u saradnji Narodnog muzeja Srbije i Društva srpskih umetnika Lada, koje ove godine obeležava 120 godina postojanja.

U Maloj galeriji Narodnog muzeja Srbije, publika će biti u prilici da do 24. marta uživa u delima Svetomira Arsića Basare, Jarmile Vešović, Josifa Vidojkovića, Nikole Vukosavljevića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Aleksandra M. Đurića, Branimira Karanovića, Vesne Knežević, Radmile Lazarević, Milana Cileta Marinkovića, Milovana DeStil Markovića, Save Pekovića, Slobodanke Rakić Šefer, Todora M. Stevanovića, Igora Stepančića, Dobrija Stojanovića, Slobodana Trajkovića, Tijane Fišić, Save Halugina.