15. februar 2024 11:26

Dušan Jovović: "Oživljavamo" fasade institucija kroz bogato kulturno nasleđe Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dušan Jovović: "Oživljavamo" fasade institucija kroz bogato kulturno nasleđe Srbije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Multimedijalni umetnik Dušan Jovović kaže da će danas premijerno na Starom dvoru, Narodnom pozorištu, Narodnom muzeju i Institutu Servantes u Beogradu "oživeti" fasade i koristiti arhitekturu u vizuelnom spektaklu u okviru programa obeležavanja Dana državnosti - Sretenje.

 

Na fasadi Instituta Servantes biće prikazan autorski multimedijalni projekat "Teslin vremeplov".

Uz pomoć novih medija Nikola Tesla će se obratiti prolaznicima.

Umetnički performans pod nazivom "Slava i trajanje" predviđen je za oživljavanje zgrade Gradske skupštine motivima ustanka, ustavom, simbolima državnosti, a okupljenim građanima obratiće se Karađorđe glasom glumca Nebojše Kundačine.

Reč je o adaptaciji teksta iz drame Đure Jakšića "Stanoje Glavaš".

Jovović za Tanjug navodi da je "oživljavanje" fasada institucija praksa u evropskim prestonicama.

"Na Starom dvoru, uz pomoć novih tehnologija i digitalne umetnosti, mi prikazujemo mali deo naše bogate nasleđene kulture i umetnosti kojima se ponosimo širom sveta. Imali smo prilike da radimo daleko više u svetu, nego ovde kod nas", izjavio je za Tanjug Jovović.

Kako je naveo, ArtBeat tim će za nekih četiri do pet sati imati prvu probu.

"Na fasadi Starog dvora mi imamo autorsko delo. Priprema se jedan umetnički projekat koji se naziva "Slava i trajanje". Na Servantesu mi imamo priliku da čujemo Nikolu Teslu, koji će se ponovo obratiti Beograđanima u multimedijalnom projektu "Teslin luk", nadograđenoj verziji onoga što smo sa Telekomom Srbije prikazali širom sveta", rekao je Jovović i dodao da je taj projekat dobitnik velikog broja nagrada ne samo na Balkanu, već i u Berlinu i Parizu.

"On je prikazan na čuvanom festivalu svetla u Berlinu, van konkurencije i ovaj put ponovno oživljava na fasadi Servantesa. Odmah posle toga, uz muziku i različite elemente, na Trgu Republike fasade Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja istovremeno oživljavaju isto, ali sa projektom koji se zove 'Svetlost Nadežde i Save' posvećeni velikanima srpske kulture Nadeždi Petrović i Savi Šumanoviću", kazao je Jovović.

 

Jovović je objasnio da će u tim kompozicijama biti dostavljeni elementi koji će, uz različite algoritme i animacije, oživeti pokrete ruku Nadežde Petrović i Save Šumanovića.

"Na današnji dan mi možemo da prikažemo bogatu građu koja se nalazi u depoima, u fondusima naših muzeja i da se po prvi put obratimo našim gostima", istakao je Jovović.

Kako je naveo, ArtBeat je, za svojih dvadesetak godina koliko postoji, radio svuda u svetu.

"Mi smo jedan mali deo ovog tima. Nosilac ovog projekta su naše institucije, Predsedništvo Srbije, koje je iniciralo ovaj projekat. Ponosni smo što smo deo ovakvog tima", završava Jovović.

Srbija danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, odnosno začetak novovekovne srpske države.