28. februar 2024 15:47

Belgijski umetnik Jan Fabr biće u martu gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Belgijski umetnik Jan Fabr biće u martu gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu

Foto: Carlotta Manaigo

BEOGRAD - Multidisciplinarni umetnik iz Belgije Jan Fabr biće u martu gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Fabru će biti uručeno specijalno priznanje 27. marta, prilikom promovisanja njegove knjige "Od akcije do glumačke interpretacije - Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka", u izdanju Instituta za umetničku igru, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, od 18. do 28. marta sa studentima svih nivoa studija Instituta za umetničku igru radiće profesori Stela Hotlel i Konor Doerti, koji su deo Jan Fabrove grupe za podučavanje, koja obučava nove generacije izvođača.

Iz Instituta su podsetili da je Fabr tokom proteklih 30 godina producirao radove kao pozorišni stvaralac, autor i vizuelni umetnik, i da pravi raskid sa konvencijama savremenog pozorišta uvođenjem koncepta "izvođenja u realnom vremenu".

Kako je navedeno, Fabr istražuje radikalne koreografske mogućnosti oživlјavanja klasičnog plesa, a njegov je koncept pozorišta kao sveobuhvatne forme gde dijalog funkcioniše pored plesa, muzike, opere, performansa i improvizacije.

"Pored vekovnih rituala i filozofskih pitanja, Fabr se bavi i temama poput nasilјa, požude, lepote i erotike. Telo u svim njegovim oblicima bilo je predmet njegovih istraživanja od ranih osamdesetih", ocenjeno je u saopštenju.