1. mart 2024 18:32

Kristina Milinčić: Otvaranje Plave dvorane Sava centra očekujemo u septembru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kristina Milinčić: Otvaranje Plave dvorane Sava centra očekujemo u septembru

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Generalna direktorka Sava Centra Kristina Milinčić kazala je danas da od danas do 3. marta posetioci u Sava Centru mogu uživati u delu programa FEST-a, kao i da očekuju otvaranje renovirane Plave dvorane u septembru i povratak sledećeg FEST-a u punom kapacitetu u ovaj objekat.

Milinčić je tokom svoje izjave Tanjugu izjavila da je u novembru pošle godine otvoren kongresni i poslovni deo Sava Centra, dok su još uvek u toku radovi na rekonstrukciji Plave dvorane, a veliko svečano otvaranje očekuje se u septembru ove godine.

Prema njenim rečima, deo programa 52. FEST-a održava se od večeras do 3. marta u Glavnoj kongresnoj sali, koja je trenutno sala sa najvećim kapacitetom u Sava Centru.

Posetioci će pored filmskih projekcija imati priliku i da uživaju u sačuvanom enterijeru sale koja je prepoznatljiva po tapisetijama, ali i obnovljena i sačuvana.

"Kad se Plava dvorana otvori u septembru Sava Centar će ponovo postati centralno mesto svih kultunih dešavanja. Verujemo da ćemo imati priliku da primimo sledeći FEST u punom kapacitetu. Veoma se radujemo povratku FEST-a u Sava Centar", naglasila je Milinčić.

Kada je kompanija Delta Holding kupila Sava Centar, ideja je bila da zadrže njegovu namenu, ali i izgled. Tokom obe faze rekonstrukcije, investitori su u stalnoj komunikaciji sa Zavodom za zaštitu spomenika.

"Trudili smo se da zadržimo sve po čemu je Sava Centar prepoznatljiv. Između ostalog, Plava dvorana je jedan od najvažnijih delova u procesu rekonstrukcije. Enterijer Plave dvorna je u potpunosti očuvan, ali smo povećali njen kapacitet, unapredili je i renovirali", navela je Milinčić.

Prema njenim rečima, Plava DVORANA će umesto dosadašnja 3.672 mesta imati čak 4.000 i u njoj će biti održavani svi događaji kao i pre - koncerti, premijere, konferencije, veliki kongresi, ali i pozorišne i baletske predstave.

"Verujemo da ćemo proaktivnim pristupom i prodajom koja je usmerena na međunarodne izvođače i klijente uspeti da dovedemo događaje koji se prvi put dešavaju u našoj zemlji i regionu", naglasila je Milinčić.

Kako je najavljeno, u posebno adaptiranoj Glavnoj kongresnoj sali posetioci mogu videti od danas do kraja FEST-a 3. marta filmove "Udar sreće" Vudija Alena, "Hotel Palas" Romana Polanskog, "Svi mi stranci" Endrua Hejga, “Anatomija pada” Žistin Trije, kao i "Ukus ljubavi i "Obećana zemlja".

"Sava Centar je bio jedan od zaštitnih znakova FEST-a, i obrnuto. Na obostrano zadovoljstvo uspeli smo da dogovorimo i prilagodimo prostor tako da se deo ovogodišnjih projekcija održava u Glavnoj kongresnoj sali", napomenula je Milinčić.

Od sledeće godine, posetioci 53. FEST-a imaće priliku da uživaju u filmskim projekcija u obnovljenoj Plavoj dvorani koja je već decenijama sinonim za najlepše kulturne događaje i festivale u državi, ali i regionu.