17. mart 2024 11:14

Danja Mataruga: Kulturni audio podkast "Tragom inspiracije" je pristupačan svima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Danja Mataruga: Kulturni audio podkast "Tragom inspiracije" je pristupačan svima

Foto: Danilo Mataruga

BEOGRAD - Audio podkast "Tragom inspiracije" izazovna je platforma da se više progovori o kulturi, jer ljude ne odvlači od svakodnevnih poslova, dok slušaju raznovrsne sagovornike i možda neka nezgodna pitanja, rekla je Tanjugu njegova autorka Danja Mataruga.

Smatrajući da je medijski "kultura zapala u neki ćoškić", Mataruga je nedavno pokrenula podkast "Tragom inspiracije", čiji se nastavci mogu preslušati besplatno preko aplikacije Naxi Player.

Prema njenim rečima, naši mediji su zatrpani sa previše dnevnopolitičkih događaja, crnom hronikom, informacijama iz ekonomije i drugom, pa tek onda ima mesta za kulturu.

"Ne piše se, ne priča se puno o njoj. Prva se izbacuje iz informativnih emisija i sklanja iz štampanih medija ukoliko ima nešto značajnije. Mislim da se malo shvata značaj kulture, ne samo kod nas nego uopšte", ocenila je Mataruga.

S druge strane, Mataruga je istakla da obični građani vole kulturne događaje, što su pokazali redovi pri otvaranju Narodnog muzeja, nakon višegodišnje rekonstrukcije, ili kad je Jugoslovensko dramsko pozorište spustilo cene ulaznica.

Diplomiravši na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Mataruga je karijeru u medijima započela 1999. godine na Art televiziji, a danas se bavi odnosima sa javnošću.

Mataruga je ocenila da se kod nas medijski pretežno kulturi "ne pristupa na sistematičan način, i svodi se na informaciju da će se nešto desiti".

Mataruga je stoga odlučila da pokrene audio podkast "Tragom inspiracije", koji je pristupačan svakome, i nije namenjen samo kulturnim poslenicima.

Prema njenim rečima, "Tragom inspiracije" može biti zanimljiv raznim godištima slušalaca, koji će moći da se podsete, dopune svoje znanje ili nauče nešto novo.

"Izbegavam uskostručni jezik, ne koristim te izraze i ne obraćam se isključivo javnosti koja je u ustanovama kulturi, već građanima"; naglasila je Mataruga.

Naziv podkasta je "Tragom inspiracije", jer se Mataruga neće fokusirati isključivo na kulturne događaje, već planira da uključi i društvene teme, koje nju i "lično interesuju, a negde su skrajnute".

"Ovde imam priliku da pričam o njima na način na koji ja smatram da treba, da postavim pitanja koja možda ne smeju da se postave ili ih nije zgodno postaviti", navela je Mataruga.

Prema njenim rečima, između ostalog teme mogu biti nasilje u porodici i društvu, pošto smo svedoci strašnih stvari koje se dešavaju kao što su samoubistva i ubistva, posebno mladih ljudi, koji su proizvod svakodnevice i dugoročan problem.

Mataruga je navela da je velika prednosti audio podkasta što možeš da ga slušaš kad god hoćeš, u šetnji ulicom, autobusu, kolima ili prodavnici.

Priznavši da je malo teže raditi audio podkast, jer se čuje samo glas, i ne vidi se kao kod video podkasta gestikulacija i mimika učesnika, odnosno kako se ko obukao, Mataruga je dodala da joj je "dodatan izazov da to bude interesantno slušaocima".

"Ne vidi se slika, znači samo slušaj. I zato mislim da je moj podkast bitan. Možeš da radiš po kući i da slušaš podkast, ne vezuje te da sediš i gledaš", navela je Mataruga.

U "Tragu inspiracije" Mataruga je do sada ugostila istoričara Nebojšu Damjanovića, filigranistu Gorana Ristovića Pokimicu i direktorku Istorijskog muzeja Srbije Dušicu Bojić, sa kojima je napravila mali serijal o rekonstrukcijama kruna srednjovekovnih vladara.

Među gosti podkasta "Tragom inspiracije" bili su i fotografi Imre Sabo i Danilo Mataruga, sa kojima je posebno bilo reči o upotrebi veštačke inteligencije u njihovoj sferi.

"Zanimljiva je razlika u godinama i pristupu. Imre i Danilo imaju potpuno različite stavove, međutim tu nije bilo svađe, bo je konstruktivan razgovor", navela je autorka.

Mataruga se pohvalila da je od Filipa Davida uspela da dobije pisani intervju, pošto zbog zdravlja nije mogao do studija, koji će se razlikovati od ostalih izdanja njenog podkasta, jer će morati da pročita odgovore pisca.