22. mart 2024 10:50

Retrospektiva fotografija kolektiva Kamerades izložena u Dorćol placu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Retrospektiva fotografija kolektiva Kamerades izložena u Dorćol placu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Foto kolektiv Kamerades obeležava 15 godina rada retrospektivnom izložbom, sa nekoliko desetina prikazanih radova, koja traje u Dorćol placu.

"Obeležavamo 15 godina od ideje da se udružimo. Okačili smo probrane radove iz našeg opusa koje nemaju konkretan koncept, već je best of, malo miš meš", rekao je član kolektiva Nemanja Jovanović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, izložba je otvorena neformalno pre nekoliko večeri u Dorćol placu, jer su Kamerades želeli da na jedno mesto okupe i opušteno se podruže sa ljudima koji ih godinama prate i podržavaju.

Jovanović je naveo da su izložene fotografije dokumentarne u smislu da su nastale iz dokumentarnog pristupa, i priznao je da izbegavaju da pričaju "o umetničkom uglu gledanja, jer je to vrlo subjektivna kategorija".

"Trudili smo se da budemo malo sirovi, da ne ulpšavamo preterano stvarnost, nego da stvari predstavljamo onakvima kakave jesu", naglasio je Jovanović.

Izložba u Dorćol placu sadrži nepotpisane fotografije, jer je Jovanović istakao da nisu hteli da se pojedinačno izdvajaju, već da posetioci "gledaju celinu, pa ako im se sviđa nešto, da im je nebitno ko je autor".

Od osnovanja Kamerades čini šest članova, od kojih su se neki promenili u međuvremenu, a trenutno su to uz Jovanovića, Nemanja Pančić, Marko Risović, Marko Rupena, Igor Pavićević i Stefan Pavić.

Jovanović je dodao da su uglavnom članovi Kamerades generacijski jako blizu, profesionalno su stasavali zajedno tokom 15 godina kolektiva, a izloženi radovi ilustruju ono što su u tom razdoblju proživljavali.

"Svi imamo običnu životnu priču i naš objkektiv je bio uperen na stvari koje nas okružuju na ovaj ili onaj način. Nismo preterano ni tražili teme u svom radu - one su pronalazile nas", zaključio je Jovanović.