20. maj 2024 11:05

Delegacija Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta posetila Adligat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta posetila Adligat

Foto: ADLIGAT

BEOGRAD - Na Međunarodni dan muzeja Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti u njegovom sastavu posetila je delegacija Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta na čelu sa njegovim upravnikom, ujedno vođom kineske umetničke delegacije koja je stigla u Srbiju, Vang Venguangom.

Adligat su u njegovoj pratnji posetili istaknuti glumci jednog od najboljih pozorišta na svetu i bili oduševljeni bogatstvom ovih srpskih muzeja.

Bila je to retka prilika da su glumci odali veliki aplauz svemu što su čuli – na kraju muzejske ture.

Delegaciju je primio predsednik Adligata putopisac i advokat Viktor Lazić.

"Kineska delegacija je učinila veliku čast svojom posetom, a mi smo naročito zahvalni Kineskom kulturnom centru u Beogradu koji svojim aktivnostima daje neverovatan primer iskrenog, prijateljskog, profesionalnog i efikasnog unapređenja međunarodne saradnje" rekao je Lazić.

Kineska delegacija naročito se zadržala kraj kineskog kutka u kojem se nalazi zbirka knjiga dobitnika Nobelove nagrade književnika Mo Jena koji je sa ovom delegacijom stigao u Srbiju, čiju predstavu je ovo slavno pozorište izvelo za srpsku publiku u JDP-u.

U ovom kutku nalazi se knjiga sa posvetom slavnog Nobelovca koja se u Adligatovom Muzeju knjige i putovanja našla zahvaljujući direktorku Kineskog kulturnog centra, gospodinu Vang Janlijangu.

Mo Jen je pre izvođenja predstave za Adligat potpisao program predstave "Ubica Đing Ke", artefakt koji je odmah uvršten u stalnu postavku Muzeja knjige i putovanja.