29. maj 2024 12:44

Predstavnici beogradskog Adligata učestvovali u naučnoj konferenciji na Kritu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnici beogradskog Adligata učestvovali u naučnoj konferenciji na Kritu

Foto: ADLIGAT

BEOGRAD - U organizaciji Muzeja štamparstva "Janis i Elena Garedakis", Regionalnog novinarskog instituta i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat iz Beograda (Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti), održana je od 24. do 28. maja naučna konferencija "Publikacije i biblioteke jugoistočne Evrope od 17. veka do savremenih izazova" , saopštili su iz Adligata.

Pored grčkih univerzitetskih profesora, akademika i direktora institucija, na poziv Adligata ovoj značajnoj međunarodnoj konferenciji prisustvovalo je osamnaest srpskih direktora institucija, književnika, profesora i novinara, dok je devetoro naših eksperata održalo predavanja i predstavljanja svog naučnog rada i institucija koje vode.

Domaćini konferencije Janis Garedakis, osnivač je i vlasnik ne samo jednog od najznačajnijih muzeja štamparstva u Evropi i jedinog takvog muzeja u Grčkoj, već i izuzetno čitanog i uticajnog lista "Haniotika Nea", kao i najbolje novinske štamparije na Kritu.

"Gostoprimstvo Garedakisa, kao i profesionalizam njegovog tima, zaista nemaju premca. Napravili su čudo u kulturi Grčke, pa i sveta – Muzej štamparstva, konferencije, izložbe dizajna... sve što rade zaslužuje veliko poštovanje i da se o tome zna u svetu. Mi ćemo se potruditi da se o tome sazna barem u Srbiji”, kaže Viktor Lazić putopisac i počasni predsednik Adligata, vođa srpske delegacije.

Garedakis već osmi put organizuje međunarodno godišnje takmičenje u dizajnu postera na koje je ove godine bilo čak sedamsto učesnika iz šezdeset zemalja sveta.

Na otvaranju izložbe "Rasizam i ksenofobija" data je reč deci iz manjinskih zajednica koje su nastanile Krit, pa su svoj talenat i životne priče ispričali mladi iz Rusije, Češke, Rumunije, Italije, Ukrajine...

Otvaranju je prisustvovao i guverner Krita Stavros Arnautakis, koji je zatim porazgovarao i sa predstavnicima Adligata.

O ovim događajima izvestio je veliki broj grčkih medija, uvek spominjući srpsku delegaciju kao glavnog gosta i Udruženje Adligat kao koorganizatora konferencije. List Haniotika Nea nekoliko dana zaredom podrobno je izveštavao o konferenciji, stavljajući članove srpske delegacije i na naslovnu stranu.

Udruženje Adligat jedino je srpsko udruženje koje u četrdeset zemalja sveta ima svoje članove, podružnice i zvanične zastupnike – ambasadore.

Garedakis je počasni član Adligata od januara ove godine.

Za srpsku delegaciju kritski domaćini priredili su posetu Venizelosovom muzeju – kritskom predsedniku Grčke koji je primio srpsku vojsku na Krf i u Solun tokom Prvog svetskog rata.

Gosti iz Srbije razgledali su Botaničku baštu, Arheološki muzej u Hanji, poznate crkve i manastire, kao i Poljoprivredni institut.

To je bila prilika da se uspostave dodatni kontakti i naprave novi planovi o međunarodnoj saradnji sa odgovarajućim srpskim institucijama.