6. jun 2024 21:17

Kostimografkinja Zora Mojsilović performansom "Beograd" predstavila novu kolekciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kostimografkinja Zora Mojsilović performansom "Beograd" predstavila novu kolekciju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Pozorišna i filmska kostimografkinja Zora Mojsilović predstavila je novu samostalnu modnu žensku kolekciju kroz ulični modni performans "Beograd“ u Galeriji Zvono.

Prema rečima umetnice i kostimografkinje Selene Orb, ova revija autorke Zore Mojsilović pruža pogled na sve događaje koji se dešavaju u životu jednog grada.

"Prevazilazeći formu samo revijskog, autorka polazi od svog sopstvenog stana, kao nultog prostora inspiracije, gde se vrši priprema modela, ujedno i značenjski priprema za izlazak u javni prostor iz prostora intimnog. U prostoru galerije Zvono desio se veliki susret različitih ljudi koje postaje metafora neprestanog prožimanja različitih svetova, svetova svih nas koji u zajedničkim susretima i sudarima čine i likovno i duhovno bogatstvo jednog grada", rekla je ona.

Mojsilović je kreirala kostime za 18 dugometražnih igranih filmova među kojima su "Život je čudo" Emira Kusturice, "Bure baruta" Gorana Paskaljevića, "Ustanička ulica i "Šavovi" Miše Terzića "Travelator", "Guča" i "Jagoda u supermarketu" Dušana Milića, "Tamo i ovde" i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

Kreirala je i kostime za više od 80 pozorišnih predstava.

Dobitnica je Steriijine nagrade, Zlatnog ćurana, Ardaliona i mnogih drugih značajnih nagrada za pozorišnu kostimografiju.

Njene ranije predstavljene samostalne kolekcije su i Putovanje 2007, Neke devojke 2013, Parovi 2016, Urbano pleme 2018. i Nova šansa za banana devojke 2020. godine.