12. jun 2024 20:37

Izložba sarajevskih umetnika otvorena večeras u galeriji "Sanjaj" u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba sarajevskih umetnika otvorena večeras u galeriji "Sanjaj" u Beogradu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Izložba "U potrazi za čovjekom" sarajevskih umetnika Amera Hadžića i Denisa Haračića otvorena je večeras u galeriji "Sanjaj" u Beogradu.

Izložbu je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ.

"Želim da vas zvanično pozdravim u ime ambasade Bosne i Hercegovine i da vam zahvalim na interesovanju. Ovo je prvi zajednički projekat s galerijom 'Sanjaj'. Nadam se da ćemo u narednom periodu češće imati izložbe koje promovišu beogradskoj publici mlade umetnike iz Bosne i Hercegovine", rekao je Vranješ.

Ova postavka rađena je tehnikom akrila na platnu i krejona na papiru, i vratiće posetioce u detnjistvo, ali i u realnost kroz ofsetnu boju.

"Večeras u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine otvaramo izložbu dva sarajevska umetnika Hadžića i Haračića. Kao što je većina od vas upoznata, deo naše izlagačke aktivnosti posvećen je našim umetnicima koji žive u inostranstvu, kao i umetnicima iz okruženja i iz bliskih nam republika. Sve u cilju da proširimo pogled na zbivanje na likovnoj sceni van Srbije... Svaki od umetnika, na svoj način, ukazuje nam na problematiku ljudskog humanog u današnjem svetu koji hrli ka veštačkoj inteligenciji", ocenila je vlasnica galerije i kustoskinja izložbe Sanja Bjelanović Janković.

Posetioci će imati priliku da se podsete likova iz crtanih filmova u drugačijoj perspektivi, ali i da vide različite portrete neobičnih dimenzija i crta lica.

Autori izložbe, učesnici su brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi, bijenala i trijenala likovne umetnosti... a dobitnici su i brojnih priznanja, od kojih je najznačajnija Collegium Artisticum.

Gost izložbe bio je glumac i muzičar Dr Nele Karajlić.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 12.jula.