24. jun 2024 10:55

Manifestacija Evropski paviljon počinje 29. juna plovidbom broda u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Manifestacija Evropski paviljon počinje 29. juna plovidbom broda u Beogradu

Foto: Promo ilustracija

BEOGRAD - Internacionalna manifestacija “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” počeće 29. juna (13:00) plovidbom brodom "Kej 2” po ušću Save u Dunav u Beogradu, najavili su danas organizatori.

"Na ovom događaju biće objavljena lista umetnika i umetnica koji će učestvovati na plovećim rezidencijama. Biće prezentovana i četiri 'Jedra', otiska na tekstilu za svaku plovidbenu rutu, kao i premijera pesme 'Motility' Marije Balubdžić", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, domaćini događaja ispred grupe kustosa i producenata su Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Dragana Jovović iz organizacije Udruženi umetnički rad, i Anet Mes (Annette Mees) i Naomi Rasel (Russell) iz "Stičing pasaros/espaćo agora nau" (Stichting Passaros/espaco agora now).

Projekat “Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings” je putujući paviljon u obliku četiri broda koji plove po četiri evropske reke - Dunavom, Rajnom, Vislom i Težom, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, povidbe će trajati tokom septembra i oktobra, a kustosi će biti deo umetničkih posada brodova, a konačan susreta je u Lisabonu u okviru završnog umetničkog programa u novembru.

"Ovogodišnji 'Evropski paviljon' se pre svega bavi trajanjem umetničkog procesa, pitanjem kako u umetničku praksu uključiti vreme, promenu i neposredan odnos sa okolinom" istakli su Ilić i Đorđev.

Kako je navedeno, glavni deo "Paviljona" se odvija na rekama i u njihovoj okolini, u stalnom pokretu sa interdisciplinarnom i međunarodnom grupom umetnika i umetnica.

"Evropski paviljon 2024: Liquid Becomings" je narudžbina Evropske kulturne fondacije (ECF) uz dodatnu podršku Fondacije Kalust Gulbenkijan (Calouste Gulbenkian), Dgartes, Ambasade Holandije, Kvinta (Quinta) Alegre i Rezonans Efem (Resonance FM).