1. jul 2024 11:41

Maja Gojković se sastala sa predsednikom Matice srpske Draganom Stanićem

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gojković se sastala sa predsednikom Matice srpske Draganom Stanićem

Foto: TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

NOVI SAD - Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković posetila je danas Maticu srpsku i tom prilikom razgovarala sa predsednikom naše najstarije kulturne ustanove Draganom Stanićem o daljim pravcima saradnje, kako bi se pomogao dobar i efikasan rad Matice.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkim projektima, s akcentom na očuvanju srpskog jezika i srpske kulture, kao i o saradnji u oblasti kulture i izdavaštva, saopštili su iz Pokrajnske vlade.

Razgovarano je i o dva značajna jubileja koje Matica obeležava 2025. i 2026. godine.

"Sledeće godine nam predstoji obeležavanje dve veka od prvog izdanja Letopisa Matice srpske. Nakon toga, 2026. godine, kao kruna dolazi obeležavanje jubileja - 200 godina rada Matice srpske, jedne od najznačajnijih institucija za srpski narod i očuvanje našeg kulturnog i nacionalnog identiteta", izjavila je nakon sastanka predsednica Gojković.

Gojković je dodala da je na sastanku sa rukovodstvom Matice, predložila da se što pre oformi počasni i organizacioni odbor, na čijem čelu bi bio predsednik Srbije, jer ovi važni jubileji treba da se obeleže na državnom nivou.

"Matica srpska i njen rad, važni su za čitav srpski narod, ne samo u Srbiji, nego na svim prostorima na kojima naš narod živi", istakla je predsednica Gojković dodajući da Matica na najbolji način oslikava zajedništvo, te da zbog toga svi zajedno – Republika Srbija, Pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad, treba pomognu rad Matice.

Predsednica Gojković je još dodala da je na sastanku bilo reči i o projektu izgradnje novog objekta u kom će biti magacin Biblioteke Matice srpske, a deo će služiti za potrebe Matice.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić upoznao je predsednicu Vlade o planiranim aktivnostima, kao i o pripremama za proslavu važnih jubileja, koji, kako je naveo, treba da se obeleže kako dolikuje.

Sastanku su su prisustvovali i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski, direktor Biblioteke Matice srspke Selimir Radulović, potpredsednici i generalni sekretar Matice.