8. jul 2024 16:19

Srbija u Montrealu pokazala neraskidive veze sa frankofonim zemljama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srbija u Montrealu pokazala neraskidive veze sa frankofonim zemljama

Foto: TANJUG/AMBASADA SRBIJE U KANADI

MONTREAL  - Izložba "Srbija u Frankofoniji", otvorena u Montrealu, bila je priika da se predstavnicima diplomatskog kora u Kanadi, zvaničnicima Montreala i Kvebeka, učesnicima 49. zasedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije i članovima srpske zajednice predstave neraskidive veze Srbije i frankofonog prostora u svetu.

Domaćini izložbe i prijema u muzeju McCOrd Stewart, bili su šef stalne delegacije Narodne Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Jadranka Jovanović, počasni konzul Srbije u Kvebeku Marina Gavanski Zišis i ambasador Srbije u Kanadi Dejan Ralević.

Na otvaranju izložbe koja je obuhvatila niz panoa koji dokumentuju predivne veze Srbije i frankofonih zemalja, uspešne Srbe obrazovane na prestižnim francuskim unuverzitetima, kao i istorijske veze srednjovekovne Srbije i francuskog dvora, zvanicama se pored Jovanović, Gavanski Zišis i ambsadora Ralevića obratila i doajen diplomatskog kora - ambasdor Maroka Souryia Otmani.

Prva velika izložba na temu Srbija u Frankofoniji organizovana je na marginama 49. zasedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije, koje se u Montrealu održava od 5. do 9. jula a kao deo nastojanja Srbije da postane punopravna članica te uticajne i prestiižne međunarodne organizacije čiji predstavnici zastupaju oko milijardu stanovnika.

Ambasador Ralević je podsetio da su francuski jezik i kultura oduvek bili ukorenjeni u srpsko društvo - naučno, obrazovno, medijsko zahvaljujući bliskim odnosima sa Francuskom i frankofonim zemljama.

“Izložba je samo mali deo širokog spektra veza i odnosa Srbije sa frankofonim prostorom, kao i napora i interesa da se nivo frankofonije podigne na viši nivo - pošto frankofilija nikad nije dovedena u pitanje”, rekao je Ralević.

Ambasador je naglasio da Srbija deli zajedničke vrednosti sa Frankofonijom, uključujući demokratiju, slobodu, ljudska prava, mir i properitet, kao i različitost i multikulturalnost kojom se Srbija ponosi.

"Ponosni smo što veliki broj frankofonih prijatelja iz sveta prepoznaje naš trud i pomaže nam u ostvarenju ambicioznih ciljeva u frankofoniji", naveo je ambasador.

Izložba kroz 60 panoa i 126 stranica kataloga, na sveobuhvatan način govori o kulturno-istorijskim vezama Srbije sa frankofonim zemljama, a koje samo sa Francuskom sežu skoro osam vekova u prošlost.

Organizovana je pod pokroviteljstvom Narodne skupštine i Ministarstva spoljnih poslova Srbije - Sektora za javnu i kulturnu diplomatiju.

"Izložba je portfolio i lična karta Srbije u Frankofoniji, ona prikazuje i vrlo razgranatu mrežu kontakata sa ogromnim brojem zemalja Frankofonije koji se svakim danom intenziviraju i jačaju”, kazala je za Tanjug u najavi za izložbu pomoćnik ministra spoljnih poslova Ljiljana Nikšić i dodala da je izložba mnogo više od izložbe jer govori o tome gde je mesto Srbiji među zemljama Frankfonije.

Podsetila je da se odluka o punopravnom članstvu u Frankofoniji očekuje u oktobru, kada će i u Narodnoj skupštini Srbije biti održana ista izložba.

"Ta specijalna izložba 'Srbija u Frankofoniji' predstavljena je i katalogom u kojem se ističu najsvetlija poglavlja kulturno istorijskih veza sa članicama Frankofonije među kojima su Francuska, Monako, Švajcarska, Tunis, Maroko, Egipat, SAD, Kanada, Kongo, Vanuatu, Sejšeli i Mali", rekla je Nikšić.

U katalogu se naglašene i neke od ličnosti koje su posebno obeležile pojedine epohe odnosa zemalja članica sa Srbijom od Viktora Igoa i Proglasa za Srbiju, putopisca Lamartina, Milorada Miškovića - "Princa Igre", prvaka nacionalnog baleta Francuske i predsednika Saveta za igru Uneska za koga je kostimografiju radilla čuvena modna kuća Pijer Karden.

Takođe, tu je, i impresivna lista srpske intelektualne elite koja je studirala na Sorboni predvođena Nikolim Teslon kome je titula počasnog doktora nauka tog prestižnog univerziteta dodeljena 1937.

U katalogu su pomenute i specijalne veze s belgijskim kraljem Boduenom, princem Albertom od Monaka, kao i portreti ličnosti poput Arčibalda Rajsa, Mileve Marić Ajnštajn, Milunke Savić i Patrisa Lumumbe.

Pored izloženih detalja, kako je rečeno Tanjugu, koji na najlepši način oslikavaju veze Srbije i frankofonije, počasni konzul Srbije, koja je i akademska slikarka, izložila je umetničke portrete značajnih Srpkinja i Srba iz svoje kolekcije "Zlatni Srbi".

Prijemu su prisustvovali predsednica parlamenta Kvebeka, poslanici i senatori iz frankofonih država, direktorka službe za francuski jezik gradske uprave Montreala, ambasadori Jermenije, Malija, Maroka, Severne Makedonije, generalni konzul Kine, počasni konzuli nekih od frankofonih zemalja, predstavnici MIP Kanade.

 Muzikom na violini umetnica Ana Drobac iz Montreala obogatila je događaj.

 Mladi predstavnici srpske zajednice iz Montreala, u narodnim nošnjama, učinili su događaj još lepšim.