30. jul 2024 12:51

Reditelj Aleksandar Pejn dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, 30. Sarajevo Film Festivala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Reditelj Aleksandar Pejn dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, 30. Sarajevo Film Festivala

Foto: PROMO

SARAJEVO  - Počasno Srce Sarajeva 30. Sarajevo Film Festivala biće uručeno reditelju, scenaristu i producentu Aleksandru Pejnu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, saopštili su organizatori festivala.

"Prikladno je nagraditi Aleksandra Pejna Počasnim Srcem Sarajeva, ne samo zato što voli Sarajevo, već i zato što su u središtu svih njegovih priča ljudi velikog srca. Kao redatelj koji posjeduje izuzetnu sposobnost spajanja humora i dirljivosti, ostavio je neizbrisiv trag u savremenoj kinematografiji. Njegovo pronicljivo pripovijedanje i oštro oko za ljudske emocije kontinuirano inspirišu filmske stvaraoce širom svijeta", izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Unuk grčkih imigranata, Aleksandar Pejn odrastao je u Nebraski, SAD. Studirao je istoriju i špansku književnost na univerzitetu Stanford i magistrirao filmsku režiju na UCLA-u.

Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oscara uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju.

Dva puta je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, a njegov najnoviji film, Bartonova akademija (The Holdovers), osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu ove godine.

"Ono što je najvažnije, ranije sam na Sarajevo Film Festivalu predstavio dva filma, i presretan sam i počastvovan što se vraćam", naglasio je Payne, čija filmografija uključuje priznate filmove "Građanka Ruth" (1996.), "Izborni dani" (1999.), "Gospodin Schmidt" (2002.), "Stranputica" (2004.), "Nasljednici" (2011.), "Nebraska" (2013.), "Smanjivanje" (2017.) i "Bartonova akademija (2023.).

Pejnov prvi susret sa Sarajevom bio je 2005. godine, kada je svoje filmove lično predstavio u programu "Posvećeno" (Tribute to) na 11. Sarajevo Film Festivalu.

Na 30. Sarajevo Film Festivalu, Pejn će održati i masterclass, jedinstvenu priliku za filmske entuzijaste da od njega uče o filmskoj produkciji, režiji, scenariju i drugim ključnim aspektima njegove karijere. Osim toga, predstavit će i posebnu projekciju svog filma Stranputica, dramske komedije iz 2004. godine.

Film je dobio pohvale kritičara, osvojivši pet nominacija za Oscara i Oscara za najbolji adaptirani scenarij.

Pejnov dugogodišnji saradnik Džim Tejlor pridružit će mu se u Sarajevu.

Počasno Srce Sarajeva utemeljeno je 2005. godine s ciljem odavanja priznanja pojedincima za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.