1. avgust 2024 12:20

Glumac Džon Torturo dobitnik priznanja "Počasno Srce Sarajeva"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Glumac Džon Torturo dobitnik priznanja "Počasno Srce Sarajeva"

Foto: PROMO

BEOGRAD  - Američki glumac Džon Turturo (John Torturro) primiće "Počasno Srce Sarajeva" na 30. Sarajevo film festivalu (SFF), koji će biti održan od 16. do 23. augusta, najavili su danas organizatori.

Torturo je dobio priznanje SFF-a za izuzetan doprinos filmskoj industriji i izvanredan glumački, scenaristički i rediteljski talent, istaknuto je u saopštenju.

"Odlučili smo učiniti pravu stvar i dati svoje 'Srce' Turturru. Sa karijerom koja traje duže od četiri decenije, pružio je nezaboravne izvedbe u raznolikom rasponu uloga", ocenio je direktor SFF-a Jovan Marjanović.

Prema njegovim rečima, Torturova "predanost umeću, svestranost i sposobnost da svakom liku kojeg utelovljuje donese dubinu i autentičnost, učinili su da ga je užitak gledati svaki put kada se pojavi u sceni.“

Turturo je radio, između ostalih, sa rediteljem Spajkom Lijem (Spikea Lee) u filmovima "Učini pravu stvar" i "Jungle Fever", u "Boji novca" sa Martinom Skorsezeom (Scorsese), kao i u "Kvizu" Roberta Redforda, a pojavio se i u "Tajnom prolazu" (2004) Ademira Kenovića.

Za naslovnu ulogu u filmu "Barton Fink" dobio je nagradu na Kanskom festivalu, a sa braćom Koen (Coen) sarađivao je i na filmovima "Ko je ovde lud?", "Milerovo raskršće" i "Veliki Lebovski", gde je igrao kultni lik kuglaša Hezusa Kvintane.

Režirao je film "Mac", kao i "Iluminata", "Ljubav i cigarete", "Passione", "Utroje sa žigolom" i "The Jesus Roles", a kako je najavljeno, Torturo će na SFF-u održati masterklas, a biće i na projekciji "Bartona Finka".