20. septembar 2024 12:03

Otvoren Novi Sad film festival - nagrađeni Zoran Perišić, Olivera Katarina i Ištvan Sabo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren Novi Sad film festival - nagrađeni Zoran Perišić, Olivera Katarina i Ištvan Sabo

Foto: PROMO

NOVI SAD - U Novom Sadu počelo je drugo izdanje internacionalnog takmičarskog festivala dugometražnog igranog filma, Novi Sad film festival, koji je ove godine okupio velika imena iz kinematografije, a publici donosi više od 30 filmova, sedam premijera sa četiri kontineta, najavili su organizatori.

Na sinoćnoj ceremoniji svečanog otvaranja, zvanično su proglašeni ovogodišnji laureati - Zoran Perišić, kom je v.d. direktor Filmskog centra Srbije, Ivan Karl, uručio nagradu za doprinos internacionalnom razvoju animacije i vizuelnih efekata, Olivera Katarina, dobitnica nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji, koja se sinoć obratila putem videa, dok će njenom sinu biti uručena nagrada na zatvaranju festivala i Ištvan Sabo, laureat za doprinos internacionalnoj kinematografiji, kojem će nagrada biti dodeljena sutra, 21. septembra.

Nakon dodele nagrada, u 19 časova, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, biće organizovan razgovor sa Ištvanom, dobitnikom Oskara za najbolje strano ostvarenje za film Mefisto, koji će biti otvoren za javnost.

Ištvan Sabo mađarski je režiser i živa legenda svetskog filma.

Pored Oskara, Sabo je nominovan još tri puta za najprestižniju filmsku nagradu Oskara za filmove Confidence, Colonel Redl i Hanussen. Njegovi filmovi su dva puta nominovani za Zlatni globus, a Collonel Redl je nagrađen BAFTA priznanjem i nagradom žirija na Kanskom festivalu.

Scenariji za filmove Sweet Emma, Dear Böbe i Sunshine su osvojili nagradu Evropske Filmske Akademije za najbolji scenario, kao i specijalnu nagradu žirija u Berlinu.

The Day of Daydreaming i 25 Fireman’s Street su osvojili nagrade u Lokarnu.

Father grand pri na Moskovskom filmskom festivalu.

Ulaz je slobodan, a zbog ograničenog broja mesta, potrebne su prijave.

Više detalja možete pronaći na društvenim mrežama Novi Sad film festivala.

Među sedam najavljenih premijera, u glavnoj takmičarskoj selekciji internacionalnog filma, na festivalu su se desile već tri, a u pitanju su nacionalne premijere filmova Voy, Voy, Voy!, egipatskog kandidata za Oskara, reditelja Omara Hilala i Šalša, horor-komedije reditelja Dražena Žarkovića, kao i regionalna premijera filma HWJN reditelja Yasir Alyasiri.

Sve do 22. septembra posetioce očekuju još dve nacionalne i dve regionalne premijere: debitanski dugometražni i igrani filmovi "Lena i Vladimir" (Severna Makedonija), reditelja Igora Aleksova i "The quiet maid" (Španija), satirična drama reditelja Migel Fausa, kao i Her body (Slovačka i Češka), češke spisateljice i rediteljke Natali Cisarovske, koja se pokazala kao veoma uspešna u kratkom i dokumentarnom filmu, da bi ovo sada bilo njeno debitantsko ostvarenje i Jigarthanda Double X (Indija), tarantinovska vestern komedi drama reditelja Kartika Subaradža, za koju je zanimljivo da se legenda svetskog glumišta, Klint Istvud, pojavljuje digitalno rekonstruisan.

Od domaćih ostvarenja, u okviru selekcije A Sad Novi publika će za vikend imati prilike da pogleda film koji je osvojio publiku na prvo gledanje i koji opisuju kao jedan od najautentičnijih izraza domaće kinematografije u poslednjih nekoliko decenija.

U pitanju je ostvarenje Za danas toliko, Marka Đorđevića, koje priča priču o običnim ljudima, kao i ostvarenje Korak, reditelja Igora Pavlovića, animirani, spekulativni fiktivni film koji oslikava unutrašnju borbu mladića kroz njegove pokušaje da autentično razume svet u kom se zadesio, ali kom ne pripada.

Pored ovih, publika na drugom izdanju Novi Sad film festivala ima prilike da pogleda i filmove u takmičarskoj selekciji srednjoškolskog filma, takmičarskog selekciji studentskog filma, zatim u takmičarskoj selekciji Game Cinematic, koja povezuje film i IT sektor, te je Novi Sad film festival jedini festival sa tom selekcijom, kao i ostvarenja u revijalnim selekcijama Eko film i Dokumentarni film.

Festival se ove godine održava na osam lokacija: Kulturni centar Novog Sada, Neoplanta Open Air u dvorištu Kulturnog centra Novog Sada, Akademija umetnosti Novi Sad, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Gimnazija "Laza Kostić", Arena Cineplex, knjižara Zenit books i Kulturna stanica Svilara.

Ceo program drugog Novi Sad film festivala možete pogledati na sajtu: nsff.rs, a takođe program možete preuzeti i u pdf formatu. Ulaznice za sve projekcije filmova mogu se pronaći samo na meeting point Novi Sad film festivala, što je ispred Kulturnog centra Novog Sada.

Danas, 20. septembra, biće otvorena i izložba Snaga ljubavi, u 19 časova, u Kulturnoj stanici Svilara, posvećena jednom od najpoznatijih filmskih i televizijskih scenografa, Vlastimiru Gavriku, dobitniku Oskara sa grupom scenografa za film Nikolaj i Aleksandra.

U okviru izložbe biće i projekcija istoimenog dokumentarnog filma o ovom velikom filmskom radniku.

Kulturni centar Novog Sada od danas biće mesto Izložbe plakata filmskih selekcija Novi Sad film festivala, po motivima lego likova, autora Danila i Mateja Bojata.