13. april 2023 14:31

Ostvarenje "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića 10. maja otvara Beldoks u DOB

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ostvarenje "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića 10. maja otvara Beldoks u DOB

Foto: PROMO

BEOGRAD - Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks otvoriće 10. maja ostvarenje "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića u Domu omladine Beograda, najavili su danas organizatori.

Selektor Igor Stanojević je rekao na konferenciji za novinare da će na 16. izdanju festivala, koji traje do 17. maja, biti prikazano 12 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja u Srpskom takmičarskom programu.

Na Beldoksu će se takmičiti "Prizvan i pozvan" Luke Papića i Srđe Vuča, "A Istok reka teče" Jelene Radenović, "Vodič za obalska utvrđenja" Tijane Petrović, "Aurorin san" Dragane Jovanović i "Flotacija" Eluned Zoe Alano i Aleksandre Tatić.

U konkurenciji su i "Bugi i demoni" Ivana Šijka, "Lopte" Gorane Jovanović, "Na kraju puta" Ivane Todorović, "Niko vredan pomena" Svetislava Dragomirovića, "Portret umirućeg džina" Stefana Đorđevića i "Reznica" Davora Marinkovića.

Stanojević je istakao da kod filmova Srpskog takmičarskog programa postoji izvestan raspon estetika, pristupa, tema i mesta gde su nastali, i da pokazuju da "imamo izuzetnu, svetske klase dokumentaristku danas".

"Neki su nastali od arhive, neki su snimljeni, neki su kombinacija, neki više fokusirani na likove, neki na predele. Svaki film sa sobom nosi jedinstvenost i kad ih pogledate biće jasno zašto su deo svega ovoga", naveo je Stanojević.

Umetnički direktor Beldoksa Marko Grba Sing je predstavljajući deset filmova u Međunarodnom takmičarkom programu da je "verovatno najbolji do sada" i predstavlja presek mladih autora širom sveta.

U konkurenciji su "Cisko kid" Emili Kej Alen, "Drugi profil" Armel Histiou, "Kao ostrvo" Ticijana Bućija, "Kletva" Marije Maur Bedi i Satindar Sing Bedi, "Klinke" Fani Peletije i "Oblici zaboravljanja" Buraka Čevika.

Tu su i "Pejzaž" Danijela Kotera, "Teritorija mašte" Paula Malarova, "Treći III" Karima Kasema i "Zbogom divljaku" Serhija Gvatakira Sarmijenta.

Direktorka Beldoksa Mara Prohaska Marković je najavila da će se 12 filmova takmičiti za nagradu Euroimaža "Audencija", koja iznosi 30.000 evra za produkciju narednog filma nagrađene autorke.

U konkurenciji su ""Flotacija", "Klinke", "Od nule" Irine Bojko, "Beleške iz Eremocena" Vjere Čakanjove, "Cvetovi ljudskog tela" Helene Vitman, "Kaprkod" Lucije Kralove i "Vidi šta si me prisilio da uradim" Koko Šriber.

Tu su i "Bend" Alfrun Ornolfsdotir, "Sestrinstvo suve saune" Ane Hints, "Apolonija, Apolonija" Lee Glob, "Polaris" Ajnare Vere" i "Gluvarenje u Toljatiju" Laura Sistero.

Kako je najavljeno, u okviru Beldoksa biće prikazano 105 filmova, među kojima je devet svetskih i 91 srpska premijera.

Projekcije će biti održavane u DOB-u, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju kinoteke, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Sinepleksu Ušće, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu "Vlada Divljan" i Barutani.

Pokrovitelji nagradnog fonda su Filmski centar Srbije za Srpski takmičarski program, Doks tv za Međunarodni takmičarski program, Delegacija Evropske unije ua Eu nagradu za najbolji evopski dokumentarni film u takmičarskom programu i Al džazira Balkan za najbolji projekat u ovkiru Beldoks pičing programa.