4. avgust 2023 15:57

Dragan Bjelogrlić: "Čuvari formule" nemaju veze sa "Černobiljem" i "Openhajmerom"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Bjelogrlić: "Čuvari formule" nemaju veze sa "Černobiljem" i "Openhajmerom"

Foto: PROMO

LOKARNO - Reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić izjavio je danas da njegov film "Čuvari formule", čija je premijera večeras na Filmskom festivalu u Lokarnu, ne treba povezivati sa serijom "Černobilj" i filmom "Openhajmer".

Bjelogrlić je na festivalskoj konferenciji za novinare rekao da su njegov film, kada su krenuli sa pisanjem scenarija, svi su nazivali "Srpski Černobilj", a "sada kada je izašao nazivaju ga 'Srpski Openhajmer'".

"Iako je negde u suštini tema koja je slična, naš film nema veze ni sa jednim od ova dva izvanredna ostvarenja", dodao je Bjelogrlić.

"Čuvari formule" će biti prikazani u netakmičarskom programu "Pjaca grande" (Piazza Grande) festivala u Lokarnu, a Bjelogrlić je primetio da je odatle krenuo i osvojio Oskara film "Život drugih", koji privatno jako voli i "bio je negde inspiracija".

"Spajk Li je pre tri godine krenuo sa 'Pjaca grande' i takođe je osvojio Oskara. Neću da ureknem, ali bolji start za film nismo mogli da zamislimo“, naveo je Bjelogrlić.

U filmu scenariste Vuka Ršumovića, i koscenariste Bjelogrlića i Ognjena Sviličića, tokomkom Hladnog rata učesnici tajnog projekta u Institutu Vinča bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja.

Jugoslovenska tajna policija ih odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu, gde doktor Žorž Mate, kog igra francuski glumac Aleksis Manenti, predlaže da se prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

"Mislim da je dobro kada reditelj ima glumačkog iskustva, jer onda može da se uradi bolje i brže. Iako Dragan i ja nismo puno pričali, odmah smo se razumeli, kako da razvijamo ulogu“, rekao je Manenti.

Na konferenciji se stranim novinarima predstavila, pored Bjelogrlića, Rušumovića i Manentija, i Ane Sera, koja tumači Francuskinju koja je dobrovoljno donirala koštanu srž za ozračene naučnike iz Vinče.

U glavnim ulogama igraju Radivoje Raša Bukvić, Manenti, Sara i

Olivije Bartelemiju, dok direktora instituta Vinča Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, a je Bjelogrlić šef jugoslovenske državne bezbednosti Aleksandar Ranković.

Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Nakon premijere u Lokarnu, "Čuvari formule“ biće prikazani 15. avgusta na Sarajevo film festivala, a od sredine novembra ga možemo očekivati u bioskopima u Srbiji i regionu.