5. avgust 2023 15:36

Novi Bjelogrlićev film premijerno prikazan u Lokarnu

Autor: Tanjug

podeli vest

Novi Bjelogrlićev film premijerno prikazan u Lokarnu

Foto: PROMO

LOKARNO - Film “Čuvari formule” imao je u petak uveče premijeru na Lokarno filmskom festivalu, gde je crvenim tepihom prošetala ekipa predvođena rediteljem i glumcem Draganom Bjelogrlićem.

"Premijera je bila veliki događaj i to ne samo za nas, autore filma, već mislim i za srpsku kinematografiju uopšte. Prvi put je jedan film sa naših prostora prikazan pred 8.000 ljudi na najvećem otvorenom bioskopu", naveo je Bjelogrlić.

Crvenim tepihom švajcarskog festivala iz ekipe "Čuvara formule" prošli su i francuski glumci Aleksis Manenti i Ane Sera, kao i naši mladi glumci Jovan Jovanović, Alisa Radaković, Ognjen Mićović i Maja Čampar.

Premijeri filma, prvog sa Balkana u okviru vantakmičarske selekcije Lokarna "Pjaca grande" (Piazza Grande), prisustvovao je i pisac Goran Milašinović, po čijem romanu "Slučaj Vinča" je Vuk Ršumović napisao scenario.

"Po reakcijama publike, kako su pratili i disali sa filmom, mislim da sa dosta optimizma možemo da se nadamo da će ova zaboravljena priča iz naše, ali i svetske istorije, pronaći svoj put do publike širom sveta“, naveo je Bjelogrlić.

Povodom svetske premijere "Čuvara formule" u Lokarnu, Filmski centar Srbije je danas na filmskom trgu priredio i koktel za posetioce ovog festivala, kako bi se što bolje upoznali sa domaćom kinematografijom i projektima koji se realizuju zahvaljujući FCS.

Nakon premijere u Lokarnu, "Čuvari formule“ biće prikazani 15. avgusta na 29. Sarajevo film festivalu, a od sredine novembra ga možemo očekivati u bioskopima u Srbiji i regionu.