17. avgust 2023 12:47

Filmski centar Srbije podržao filmove Milutina Petrovića, Dragoljuba Elčića i Nebojše Pajkića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filmski centar Srbije podržao filmove Milutina Petrovića, Dragoljuba Elčića i Nebojše Pajkića

Foto: Shutterstock.com/AllaSaa, ilustracija

BEOGRAD - Na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom podržana su tri projekta: "Ruka pravde" Nebojše Pajkića, "Linija" Dragoljuba Elčića i "Dečanski ključ" Milutina Petrovića.

Na konkurs je prijevljeno 16. projekata.

Konkursna komisija koja je odlučivala o dodeli sredstava radila se u sastavu Nenad Dukić (predsednik Komisije), Marko Krstić, Bogdan Petković, Miloš Vidović i Petar Jakonić.

Film "Ruka pravde" u režiji Nebojše Pajkića koji potpisuje i scenario, podržan je sa 26 miliona dinara.

"Potraga za Antom Pavelićem i okolnosti pod kojim je na njega izvršen atentat, bila je i biće jedna od onih relevatntnih i intrigantnih tema koje se odnose na portage za preostalim "hodajućim zlom" po završetku Drugog svetskog rata", piše u obrazloženju komisije.

Dragoljub Elčić takođe potpisuje scenario i režiju za film "Linija" za koji je Komisija predložila 25 miliona dinara, a UO prihvatio.

U obrazloženju komisije stoji da se filmski projekat "Linija" bavi dobrovoljnim dolaskom Dr Miodraga Lazića na prvu borbenu liniju ratom zahvaćenog Sarajeva, tačnije na Grbavicu i formiranjem ratne bolnice faktički na prvoj liniji fronta"

Za film "Dečanski ključ" u režiji Milutina Petrovića komisija je predložila 9 miliona dinara.

U obrazloženju komisije piše da je "istorija manastira Dečani u dobroj meri je i istorija Srbije"

"Borba za opstanak manastira jeste i borba kako srednjevekovne tako i moderne Srbije. Autor na dobar način koncentriše pažnju na dve ključne krize manastira: onu iz 18. veka kao posledicu seobe Srba i onu u kontekstu ratova 90-tih. Planirajući da koristi različite vrste dokumentarnog materijala, autorova namera je da film vodi tako da iz više uglova, preko istorijata Dečana, predstavi sliku dinamične istorije Кosova i Metohije" navode iz komisije FCS.