19. avgust 2023 07:01

Jovan Ginić najbolji glumac Sarajevo film festivala, najbolji film "Kos kos kupina"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jovan Ginić najbolji glumac Sarajevo film festivala, najbolji film "Kos kos kupina"

Foto: Tanjug video

SARAJEVO - Nagrada "Srce Sarajeva" za najbolji film pripala je filmu "Kos kos kupina" Gruzijke Elene Naverijani, dok je na svečanosti uručenja nagrada Sarajevo film festivala (SFF) u petak veče za najboljeg reditelja proglašen Ukrajinac Filip Sotničenko za "La Palisiada".

Na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu, "Srce Sarajeva" za najbolju glumicu uručeno je Ekaterine Čavlešvili za "Kos kos kupina", dok je za najboljeg glumca proiglašen Jovan Ginić u "Lost Country" (Izgubljena zemlja).

Žiri Takmičarskog programa - Dokumentarni film Iva Dimitrova, Niklas Engstrom i Peter Kerekes dodelio je "Srce Sarajeva" dugometražnom ostvarenju "Flašaroši" Nemanje Vojinovića, dok je najbolji kratki dokumentarni film "Valerija" Sare Jurinčić.

Žiri je Poseban pomen dodelio filmu "Fairy Garden" autora Đerđa Šomođvarija (Gergo Somogyvari).

Nagrada za ljudska prava u kategoriji dokumentarnog filma pripala je ostvarenju "Silence of Reason" Kumjane Novakove, koja je nagradu posvetila "svakoj ženi koja je doživela bilo koju vrstu nasilja".

Posebna nagrada za postizanje rodne ravnopravnosti pripala je "nezaboravnom filmu" "De Facto" Selme Doborac, odlučio je žiri u kome su bili Džej Van Hoj (Jay Van Hoy), Našen Modli (Nashen Moodley) i Mila Šlingeman (Schlingemann).

"Srce Sarajeva" za najbolji kratki film pripalo je delu "27" autorke Flore Ane (Anna) Bude, odlučio je žiri u kome su bili Balaš Turaj (Balasz Turai) , Nina Rodrigez (Rodriguez) i Vim Vanaker (Wim Wanacker).

Žiri Studentskog filma, Kumjana Novakova, Tomek Papakul i Damir Šagolj, odlučio je da posebno pomene "Niska trava" autora Davida Gaša, dok je "Srce Sarajeva" za najbolji film selekcije pripalo "Falling" Ane Gimes (Anna Gyimes).

Direktor SFF Jovan Marjanović je uručio "Počasno Srce Sarajeva" rediteljki Lin Remzi (Lynne Ramsey), istakavši da je njena jedistvena sposobnost da osmisli priče koje dolaze duboko iz ljudskog iskustva "više nego izvanredna".

Autorka filmova poput "Ratcatcher", "Mavern Callar" i "We Need To Talk About Kevin" je "talenat koji je u stanju uhvatiti sirove emocije i složenost ljudskih odnosa", dodao je Marjanović.

Pozdravljena aplauzima, Remzi je na pozornici Narodnog pozorišta istakla da drži priznanje do koga joj je stalo i predstavlja joj "takvu čast".

"Nadam se da ću snimiti još filmova i da ću se vratiti u Sarajevo", poručila je Remzi.

SFF je počeo 11. avgusta i trebalo je da bude završen 18. avgusta, ali su zbog srede provedene bez projekcija, usled Dana žalost zbog zločina u Gradačcu, odloženi filmovi prebačeni za 19. avgust.